16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum arată "casa de vis" a unui politician milionar: "Am nevoie de...

Cum arată “casa de vis” a unui politician milionar: “Am nevoie de un apartament decent pentru rangul meu intelectual şi social, nu?”

În aceste zile presa a publicat şi ştirea că din 1991 locuiţi într-un apartament al RAAPPS şi că aţi declarat că agoniseala dumneavoastră de-o viaţă v-ar ajunge doar pentru achiziţia unei locuinţe şi că nu aţi vrea ca toţi banii pe care i-aţi strâns să-i îngropaţi într-o casă. Însă reporterii au descoperit că aveţi o avere de 1 milion de euro. E adevărat?

Probabil că cu tot, cu tot, cu tot, adunat atâta am, dar atâta costă un apartament în România, nu despre asta este vorba. Dar chestiunea este următoarea, ca să lămurim lucrurile. Afirmaţia pe care am citit-o în presă este că refuz să plec dintr-o vilă a RAAPPS-ului pe care am luat-o în calitate de ministru, ceva de genul ăsta. Vă spun că nu am stat niciodată în nici o vilă. Nu refuz să plec pentru că nu mi-a cerut nimeni să plec din apartamentul unde stau. Nu l-am luat de la RAAPPS, ci de la Primăria Capitalei, de la instituţia responsabilă de gestionarea fondului locativ în 1991 şi în nici un caz nu l-am luat în calitate de demnitar, deci nu este anexă la contractul meu de muncă. Despre asta este vorba. Ca să nu ziceţi că nu v-am spus absolut totul, vă voi spune doar că la doi ani de zile după ce eu m-am mutat în acest apartament pe care l-am luat de la Primărie nu în calitate de ministru, ci în calitate de locuitor al Municipiului Bucureşti, aceste apartamente, spun eu că în mod ilegal, au fost preluate de RAAPPS. Dar pentru că era o problemă patrimonială între Primărie şi Guvern, nu aveam eu calitatea să intervin în relaţiile lor. Deci nu eu am luat RAAPPS, ci RAAPPs s-a făcut proprietar peste apartamentul în care eu locuiam. Şi plătesc chiria pieţei, care este în jur de 700-800 euro/lună. (n.r. conform relatărilor presei se pare că e în jur de 650 euro).

Ce suprafaţă are?

130 de metri pătraţi. (n.r. conform relatărilor presei se pare că are 192 mp)

Unde este, pe Kiseleff?

Da, este într-unul din bloculeţele acelea din Kiseleff. Sunt blocuri mici, dar tot blocuri sunt.

Acela de la Arcul de Triumf?

Da. E un P+2, cu un total de 15 apartamente.

Cine sunt vecinii dumneavoastră de bloc? Emil Boc, Nicu Văcăroiu?

Nu, ei locuiesc mai departe, la două blocuri de de blocul meu. În duplex a locuit Manea Mănescu după ce n-a mai fost ministru. La mine în bloc a fost o vreme domnul Baconschi, cât a fost ministru. Odată i s-a spart o ţeavă şi l-a inundat pe vecinul de jos, profesorul Maliţa. Ei, dar se mai întâmplă, ca între vecini. Vis a vis de mine locuieşte un şofer. Tot timpul spun chestia asta. De ce nu întreabă nimeni de ce locuieşte un şofer în apa… care e în aceeaşi situaţie cu mine. Şi el a luat apartamentul tot de la Primărie.

Şi cum îşi permite un şofer să plătească 800 euro/lună chirie?

Ei, păi nu dă. Asta-i problema, că nu dă, nu plăteşte. Asta-i problema. Nu-şi plăteşte. Eu plătesc, el nu plăteşte chirie. Da?

Dar şoferul cui este?

Lucrează la o bancă.

Aţi zis că nu vreţi să investiţi banii ăştia într-o locuinţă.

Vreau să-i investesc, dar tot timpul am spus, în momentul în care voi găsi o casă care să fie nu foarte… Eu n-am nevoie de vilă, n-am nevoie de un apartament super-mare, am nevoie de un apartament decent pentru rangul meu intelectual şi social, nu? Ok, şi care să dea un raport bun între cost şi calitate. Nu orice om vrea să facă chestia asta? Banii mei domnul meu, mulţi sau puţini, pe care-i am, sunt din muncă, da? Eu n-am bani din speculaţii, ceea ce nu-i rău. Puteam să am. Eu n-am avut însă afaceri, n-am avut firme. În ceea ce mă priveşte, ceea ce am făcut în afara salariului principal sunt venituri profesorale, din arbitraj comercial, din consultanţă. Nu din lobby, atenţie, nu din lobby. Domnul Strasser (n.r. ex-europarlamentarul Ernst Strasser, proaspăt condamnat la 4 ani de închisoare în urma aceluiaşi scandal în care a fost implicat şi Adrian Severin) a făcut lobby şi a avut discuţii să facă lobby. Eu n-am avut, nici nu m-am oferit, ei mi-au cerut să le fac consultanţă. Le-am dat consultaţii cerând aviz juridic Parlamentului European înainte. Nu ştiu despre ce vorbim. Dacă cineva chiar vrea să-mi facă rău sau chiar crede că face bine României făcându-mi rău mie, tac. Pot tăcea şi să trăiesc cu această situaţie. Dar pe de altă parte, nu vreau din principiu să fac comparaţii. Ce avem de comparat? Eu n-am depus nici un fel de amendament. Ăialalţi (n.r. se referă la ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandalul “Lobby în Parlamentul European, declanşat de jurnaliştii britanici) au depus amendament. Ei au făcut contract de lobby, eu am făcut contract de consultanţă. Eu le-am dat ălora consultaţii, ăialalţi nu ştiu exact ce-au făcut. Deci despre ce vorbim?

Cum arată pentru dumneavoastră o locuinţă de bun simţ, dacă v-aţi cumpăra acum?

Veniţi odată la mine şi vedeţi casa mea.

V-ar conveni să cumpăraţi apartamentul în care locuiţi?

Da, mi-ar conveni. Sigur, că astfel nu m-aş mai muta, deşi blocul este într-o stare deplorabilă.

Ce sumă credeţi că merită apartamentul?

Nu ştiu, habar n-am.

Aţi da toţi banii pe care-i aveţi pe apartamentul acela?

Nu fac astfel de speculaţi. Nu vreau la preţurile astea. Adică mie mi se pare, deci repet, la un preţ care să reflecte corect raportul calitate preţ. E un apartament care n-are aer condiţionat, care n-are termopane, care n-are garaj, care n-are nu ştiu ce, nu ştiu cât costă. Sunt bănci care îl pot evalua. Nu ştiu cât e. Ăsta, altul, caut, să ştiţi că eu caut într-una, pentru că în apartamentul meu este greu de lo…devine greu de locuit pentru că în blocul respectiv sunt mai mulţi proprietari. Unele apartamente sunt proprietatea Primăriei, altele sunt în administraţia RAAPPS-ului, altele au proprietar persoană fizică şi unde sunt doi proprietari, niciodată nu se înţeleg să ţină clădirea în stare de funcţionare decentă, da? Inundaţii la su…deci clădirea este într-o stare foarte proastă.

Aţi făcut afirmaţia că n-aţi fi dispus să “îngropaţi” toate economiile de-o viaţă în achiziţia unei locuinţe. Dar în situaţia asta sunt cei mai mulţi dintre români. Nu o să se simtă jigniţi?

Aşa este. Sigur că eu pot să iau şi pe credit, dar mi se pare corect ca tot ceea ce am strâns într-o viaţă să dau pe-un apartament. Vorbesc de-un principiu, nu că nu-l plătesc eu.

Da, cei mai mulţi români, săracii, asta fac. Investesc munca de-o viaţă pentru a avea o locuinţă.

Da, se poate, dar eu nu fac. Nu mi se pare că este…Nu fac, care-i problema la urma urmei?

Cât aţi da pe un apartament? Aţi fi dispus să daţi un milion de euro pe o casă? (n.r. adică agoniseala sa de-o viaţă)

Nu, evident că nu. Mi se pare absolut… Cu banii aceştia se cumpără un apartament în centrul Parisului. Nu mi se pare că…Banii ăştia îi dau cei care i-au câştigat uşor, nu? Deci eu asta vă spun, dacă aş avea acum nu un million, ci o sută de milioane, dacă banii ăştia i-am câştigat muncind şi ştiind fiecare bănuţ cum l-am câştigat mi s-ar părea- e un caz iarăşi ipotetic, nu-i al meu, da?- mi s-ar părea absolut aberant să plăteşti un preţ pe ceva care nu face preţul respectiv. Singurul care poate face chestia asta este cel care a câştigat banii uşor. Uşor i-ai câştigat, uşor îi cheltuieşti. Cine a câştigat banul din muncă, în fiecare bănuţ câştigat din muncă, acela nu dă orice preţ pe orice. Nu vi se pare corect?

Suma cea mai mare pe care aţi fi dispus să o plătiţi pe o locuinţă care e?

Nu ştiu care e. În limita posibilităţilor mele, nu? Aici e ca la bancă. Care e creditul cel mai mare pe care ţi-l dă? În limita posibilităţilor de rambursare pe care le ai? N-o să cumpăr un palat, nici măcar pe împrumut, ştiind că n-am cu ce să-l plătesc, nu? Sigur, că dacă mă comparaţi cu cei care pe ierarhia socială sunt foarte jos, atunci sunt bogat. Însă de 22 de ani de zile sunt în avanpostul politicii româneşti şi am infinit mai puţin decât alţii care au plecat la drum la fel ca mine. Poate că e vina mea.


Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă