19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialCum amenajăm camera copilului

Cum amenajăm camera copilului

Orice părinte vrea să-i ofere copilului său un mediu propice pentru a studia şi a se relaxa. De aceea, camera celui mic trebuie amenajată după anumite reguli, astfel încât să asigure confortul necesar copilului.

Venirea pe lume a unui copil reprezintă pentru majoritatea familiilor un moment de maximă bucurie. Însă, această ocazie nu aduce numai sentimentul de împlinire din sufletul părinţilor, ci şi noi probleme în ceea ce priveşte organizarea şi amenajarea locuinţei pentru întâmpinarea micuţilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi când copiii cresc şi au alte nevoi, de exemplu când împlinesc vârsta de mers la şcoală sau când devin adolescenţi.

Când vine vorba despre decorarea camerei celui mic, ne gândim, în primul rând, să creăm un mediu sigur, care să îi permită micuţului să-şi dezvolte creativitatea. Aşa că accesoriile şi materialele pentru decorarea acesteia trebuie alese cu grijă. În primul rând, este bine să optaţi pentru materiale naturale, antialergice şi să evitaţi obiectele cu care copilul s-ar putea răni (margini ascuţite, jucării ce pot fi înghiţite, obiecte sau mobilier din sticlă etc.). Nu folosiţi finisaje reci, precum gresia sau metalul! Acoperiţi podeaua încăperii cu parchet din lemn masiv şi izolaţi-o cu ajutorul unei mochete sau al unui covor gros din fibre naturale, pentru că micuţul se va juca, cu siguranţă, pe jos.

Regula „materialelor naturale” este valabilă şi atunci când vine vorba de mobilier. În plus, ar fi bine ca acesta să aibă forme cu margini rotunjite, pentru a preveni o eventuală accidentare.

După ce aceste criterii sunt îndeplinite, căutaţi un ansamblu de mobilier care să se poată modifica odată cu creşterea copilului. Acest lucru este foarte practic şi vă va scuti de cheltuieli ulterioare.

De exemplu, alegeţi un pătuţ pentru nou-născuţi care se poate transforma în pat de o persoană. Gândiţi-vă din timp că, pe măsură ce micuţul creşte, va avea nevoie de mai mult spaţiu de depozitare, aşa că achiziţionaţi de pe acum un mobilier inteligent compartimentat, care să îi servească şi mai târziu. Puteţi alege un mobilier în a cărui gamă să fie disponibil şi un birou pe care să îl cumpăraţi la timpul potrivit, fără a fi nevoiţi să schimbaţi tot ansamblul. Sau alegeţi unul cu birou încorporat, care să dispună de un sistem de pliere ce permite mascarea acestuia.

Indiferent de alegerea făcută, căutaţi să amplasaţi mobilierul în aşa fel încât centrul camerei să rămână liber, pentru a permite celor mici să se joace. Mai puteţi ţine seama şi de alte criterii. De exemplu, mobilierul simplu este mai uşor de întreţinut. Suprafeţele cu o bună rezistenţă la uzură sunt cele mai recomandate. Un criteriu în alegerea dumneavoastră ar putea fi şi rezistenţa structurală a diferitelor obiecte de mobilier, deoarece copiii nu se vor da în lături de la diferite încercări menite să „o verifice”. În materie de texturi şi cromatică, cel mai important este implicarea utilizatorul camerei, dacă acesta se află la vârsta la care îşi doreşte acest lucru. Pentru copiii foarte mici sunt recomandate nuanţele pastelate, datorită efectului liniştitor – vor adormi mai uşor într-o cameră cu pereţii bleu pal, decât într-una cu ei zugrăviţi în tonuri de roşu, de exemplu.

Odată cu sosirea celui mic acasă, pe lângă amenajarea unei camere speciale pentru el, trebuie să vă ¬gândiţi şi ce modificări trebuie făcute în restul locuinţei pentru siguranţa lui. Aşa că uitaţi-vă prin magazine după sisteme de blocare a uşilor de la camere, a mobilierului, electrocasnicelor şi, bineînţeles, protecţie pentru prize. Când prichindelul va începe să exploreze casa, nimic nu îi va sta în cale, aşa că fiţi cât se poate de precauţi!

O amenajare în stil practic

Prin spiritul lor practic, părinţii copilului au decis să achiziţioneze o mobilă care să poată fi utilizată şi când prichindelul de doi ani va fi mai mare. Aşadar, s-au orientat spre o canapea extensibilă, corpuri de mobilier încăpătoare şi rafturi. Deci nimic nu se va pierde, ci totul se va… transforma.

Împreună cu designerul Corina Săftescu s-au gândit şi la detaliile de ordin estetic. La capitolul culori, au ales galben pai şi bleu, o combinaţie excelentă pentru camera unui băiat, dar care totodată oferă un aer luminos. Pentru a crea o atmosferă veselă şi jucăuşă, au „populat” micul univers cu multe jucării şi au aplicat pe pereţi benzi decorative cu ursuleţi, care pot fi dezlipite cu uşurinţă. Personalitatea decorului s-a conturat treptat, cu ajutorul textilelor, cu care va fi posibilă, peste câţiva ani, schimbarea atmosferei.

Un singur dormitor pentru doi copii

Întrucât cei doi copii au crescut suficient pentru a avea propria lor cameră, părinţii au decis să reorganizeze întregul apartament pentru a potenţa gradul de confort pe care spaţiul îl poate oferi, transformând bucătăria în dormitor.

Mobilarea şi decorarea dormitorului mic de 10 mp s-au bucurat atât de implicarea părinţilor, cât şi a celor doi copii. Problema locurilor de dormit a fost rezolvată funcţional şi economic. Patul nu este unul suprapus, cum pare la prima vedere, ci sunt două paturi separate. Cel de jos este mai vechi şi, pentru că are dimensiuni reduse, a fost destinat copilului mai mic. Pentru cel mare a fost cumpărat un pat metalic care a fost suprapus peste cel vechi, din lemn. Pentru corpurile mari de mobilier – dressingul şi dulapul pentru cărţi – au fost alese uşi glisante, respectiv armonică. A fost cea mai potrivită alegere pentru acest spaţiu, deficitar în ceea ce priveşte funcţionalitatea.

Deoarece a fost imposibil să se găsească spaţiu pentru două mese de lucru, s-a optat pentru un birou suficient de mare încât ambii copii să poată să lucra simultan. Scaunele au fost alese de copii, criteriul principal fiind confortul.

Accesoriile pot schimba totul

Aceeaşi cameră poate căpăta alt aer doar cu ajutorul accesoriilor. Demonstraţia este aplicată unui dormitor de copil, care devine, pentru început, potrivită unui băieţel iubitor de poveşti cu piraţi. Spaţiul este perfect pentru tema aleasă: o cabină din cala unei corăbii de piraţi. S-au folosit materiale textile în dungi, care să amintească de mare, precum şi albastrul în toate nuanţele sale. O hartă este agăţată deasupra patului căpitanului, gata de a fi studiată, iar de grinda de deasupra patului atârnă o colecţie de felinare. Nu lipseşte nici cufărul din care se revarsă „comorile”. Acelaşi dormitor s-a transformat ca prin minune, tot cu ajutorul accesoriilor, într-un iatac romantic, potrivit unei prinţese din zilele noastre. Elementele de poveste s-au împletit cu cele actuale, împrumutate din universul Barbie sau Hannah Montana. Pentru aerul romantic s-a folosit un baldachin, într-o interpretare modernă – o perdea-paravan formată din şiraguri de mărgele şi ciucuri de lână, ca noptieră, o măsuţă pictată, cu piciorul „încălţat” în conduri de prinţesă, cu două sfeşnice colorate şi un ceas cu aer vintage, şi o casetă pentru bijuterii, obligatorie pentru o prinţesă adevărată! Propunerea stilistului: arh Mugur Kreiss, mugur@mkdesign.ro

Nu vă temeţi să folosiţi pentru camera celor mici materiale cu imprimeuri bogate sau sobre şi mobilier cu linii clasice. Decorul rezultat va putea fi adaptat, odată cu trecerea timpului, pentru a se potrivi noilor nevoi ale copiilor; Propunre designer: Wanda Dinu

Cele mai citite

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă