17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCum alegem instalaţiile şi obiectele sanitare

Cum alegem instalaţiile şi obiectele sanitare

Alegerea soluţiilor cele mai bune pentru instalaţiile şi obiectele sanitare este o condiţie esenţială la amenajarea sălii de baie, mai ales că această funcţiune se doreşte a fi una cât mai relaxantă.

Care e cea mai bună ţeavă pentru realizarea instalaţiilor sanitare? Cum alegem vasul de closet, cada sau cabina de duş? Care este chiuveta cea mai potrivită pentru baie?

Materiale pentru instalaţii

Dintre materiale pentru instalaţii, cuprul este preferatul multor instalatori. Ţevile făcute din acest material se folosesc la calorifere, la alimentarea cu apă caldă sau rece a băilor şi bucătăriilor.

Motivul pentru care această ţeavă este adecvată tuturor acestor întrebuinţări este faptul că materialul din care este făcută, cuprul, nu rugineşte.

În scurt timp de la punerea în funcţiune a instalaţiei, ţeava se acoperă cu un strat protector, rezultat din reacţia dintre apă şi cupru, iar acest strat face ţeava aproape inoxidabilă.

Cu cât cantitatea de carbon din ţeavă este mai mică, cu atât este mai mare rezistenţa la diverşi agenţi corozivi. În plus, cercetările recente arată că bacteriile şi viruşii sunt anihilaţi de cupru, deci instalaţiile realizate din acest material au efect bactericid.

Ce grosime are peretele unei ţevi din cupru? Uzual 0.7 mm, dar se folosesc şi ţevi cu „carnea” de 1 mm. În afară de cupru se mai folosesc polipropilena, care etanşează perfect, nu rugineşte şi nu-şi modifică în timp caracteristicile tehnice şi ţeava multistrat, care are dezavan­tajul că, folosită la instalaţiile de încălzire, determină îmbinări instabile în timp.

Instalaţiile de scurgere

Majoritatea instalatorilor folosesc, în zilele noastre, ţeava din PVC, numită în argoul meseriaşilor „ţeavă portocalie”, care a fost înlocuită prin ţeava de propilenă (PP-R sau PP-H), numită, „ţeavă gri”. Ţeava gri este mai rezistentă în timp decât ţeava portocalie, iar îmbinările sunt 100% etanşe, fără riscul deteriorării lor în timp. La chiuveta din baie se foloseşte, în general, ţeavă cu diametrul de 32 mm, iar la cadă 40 mm, şi amândouă se leagă la sifonul de pardoseală. Sifonul, la rândul lui, este legat de conducta de coloană printr-o ţeavă de 50 mm. Acelaşi lucru este valabil, în cele mai multe dintre cazuri, şi pentru chiuveta din bucătărie. Este foarte important ca ţevile sus-numite să fie alese corect, la dimensiunile corespunzătoare şi din materiale potrivite, deoarece numai o scurgere bună poate prelua eficient apa murdară.  

Cada, clasică sau pe colţ

Alegerea căzii este un lucru foarte important. Acest obiect, prin dimensiunile sale şi locul pe care-l ocupă într-o baie, este vrând-nevrând punctul central al spaţiului. Ce fel de cadă alegem?

În privinţa materialului, aveţi la dispoziţie fonta, acrilul sau chiar piatra naturală. Veţi alege între unul şi celălalt în funcţie de stilul de amenajare al băii şi de resursele de care dispuneţi. Aici nu vă putem sfătui cu nimic, doar dvs. puteţi decide. Cel mult vă putem spune că nu mai este cazul să vă temeţi că acrilul ar fi casant, aşa cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani. El poate fi zgâriat, însă acest lucru se întâmplă şi emailului, deci nu-i nicio diferenţă. În privinţa formei, însă, avem un cuvânt de spus. Dacă baia este dreptunghiulară, o cadă pe colţ ar putea fi o bună soluţie, deoarece în acest fel aţi putea folosi mai bine spaţiul de care dispuneţi. O cadă clasică este foarte nimerită într-o baie cu planul pătrat. 

Cabina de duş

Sunt situaţii când cada poate fi înlocuită fără probleme cu o cabină de duş. De pildă, în cazul în care ar putea fi câştigat un spaţiu important. Sau atunci când ştiţi că nu aveţi timp,ori nu vă place să faceţi baie în cadă, ci doar un duş scurt, dimineaţa şi seara.

Dacă sunt întrunite aceste condiţii, este evident că trebuie să optaţi pentru cabină. Dar aveţi grijă să izolaţi suplimentar peretele pe care puneţi cabina, mai ales dacă acest perete este exterior. Apoi, aveţi grijă la etanşarea cabinii de duş. Când o cumpăraţi, aveţi grijă să aibă pereţi prevăzuţi cu un sistem de garnituri incolore elastomerice, iar uşile să aibă rulmenţi, iar pe muchia de îmbinare să fie bandă magnetică. Doar aşa veţi fi siguri că uşile culisează uşor în locaşurile lor şi că alipirea lor se face impecabil.

WC-ul şi rezervorul lui

În baie, aburul condensează pe orice obiect a cărei temperatură este sub punctul de rouă, situat în jurul valorii de 15°C, în cazul unei încăperi încălzite la 25°C. Faianţa de pe pereţi este un bun candidat, ca şi oglinda. Dar, mai ales, apa condensează pe rezervorul closetului. De ce? E simplu: în baie sunt aburi, iar el e plin cu apă foarte rece. Cum evităm această neplăcere? Printr-un truc la fel de simplu: cumpărăm doar un rezervor anticondens. Indiferent cum ar arăta el şi din ce ar fi făcut (plastic, ceramică sau metal), e absolut obligatoriu să fie anticondens! Ce înseamnă asta? Că pereţii lui sunt dublaţi la interior de un strat de polistiren, care copie fidel forma acestora. Acest strat de polistiren va izola peretele de apa dinăuntrul rezervorului, în aşa fel încât să nu mai fie o diferenţă semnificativă între aerul din încăpere şi apa din rezervor. În privinţa vasului de closet, lucrurile sunt simple: alegeţi în funcţie de estetică sau de utilitate. Culoarea, forma sau funcţiunile ţin exclusiv de deciziile dvs.

Bideul şi pisoarul

Par mofturi doar la prima vedere, dar nu sunt. Bideul ţine de igiena intimă, pe care o poate asigura mult mai bine decât hârtia igienică – obiect care, în ciuda numelui său, nu este 100%  igienică (sau, mai bine zis, rezultatul folosirii ei nu este complet igienic). Orice bideu seamănă, în fond, cu o chiuvetă. Are un robinet cu bilă, prin care puteţi stabili uşor temperatura apei de spălare, iar sub robinet este vana ce colectează şi deversează apa murdară. În privinţa pisoarului, deşi pare un obiect destinat exclusiv locurilor publice, de fapt el este foarte util bărbaţilor, dar nu ţine de cultura noastră să-l folosim. Probabil că, odată cu trecerea timpului, ne vom deprinde şi cu acest util obiect sanitar.

Chiuveta, pe picior, încastrată ori suspendată

Chiuveta clasică este cea pe picior. Este clasică deoarece a fost inventată într-o vreme în care plasarea piciorului respectiv era singura modalitate prin care vasul de spălat putea fi ţinut în aer. Între timp, însă, s-au inventat suficiente metode sigure de a suspenda spălătorul, astfel încât piciorul să poată fi eliminat. Totuşi, dacă ţineţi la acest picior, nu trebuie să vă temeţi că păreţi învechit. Dimpotrivă, sunt amenajări care reclamă neapărat o astfel de chiuvetă – ne gândim aici la stilul retro, vintage sau de-a dreptul clasic. Dacă nu vă interesează niciunul dintre aceste efecte, atunci aveţi toate motivele să alegeţi o chiuvetă suspendată. Este elegantă, comodă în utilizat, permite o curăţenie lesnicioasă în spaţiul de sub ea. Când, însă, staţi rău cu spaţiul, chiuveta încastrată este soluţia ce se impune de la sine. În ciuda instalaţiilor sanitare aferente, aflate sub spălător, în dulapul de sub chiuvetă va rămâne suficient loc pentru a depozita pe rafturile lui obiecte de uz curent, dar pe care nu vreţi să le ţineţi la vedere – detergenţi, perii, detartranţi etc…

Pentru o bună amenajare a băii puteţi opta pentru ţevi de cupru sau polipropilenă, rezervor anticondens şi o cadă pe colţ, dacă sala e dreptungiulară, sau una clasică, dacă planul este pătrat.

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...
Ultima oră
Pe aceeași temă