13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCum alegem, achiziţionăm şi instalăm hota la bucătărie

Cum alegem, achiziţionăm şi instalăm hota la bucătărie

Să fie multifuncţionale, eficiente, uşor de folosit şi, desigur, să îmbine latura estetică cu cea practică… Iată care sunt aşteptările gospodinelor actuale, care vor să gătească în condiţii optime, într-o bucătărie în care hota să reprezinte totodată şi un veritabil element de decor.

Achiziţionarea unei hote este strâns legată de o serie de aspecte, precum: mărime, capacitate de ventilare, trepte de reglare, nivel de zgomot, control (mecanic sau automat), culoare, design, garanţie şi preţ. De regulă, o hotă trebuie să aibă aceleaşi dimensiuni cu cele ale aragazului, dar poate fi şi cu 5-7 cm mai lată, pentru o absorbţie mai bună. Aceste aparate se pot clasifica şi în funcţie de stil (clasice, moderne, rustice etc.).

Capacitate de ventilare şi trepte de reglare

În cazul în care găteşti intens, hota trebuie să aibă o capacitate de cel puţin 600 mc/h; dacă găteşti ocazional, este suficientă o capacitate de ventilare de 125 mc/h. De asemenea, pentru o folosire intensă, se recomandă să existe trei trepte de reglare a vitezei de absorbţie.

Mod de instalare şi funcţionare

În funcţie de modul de instalare, există hote de perete, de tip insulă, de colţ, superpozabile sau încorporabile. Din punctul de vedere al modului de funcţionare, ai de ales între modele cu aerisire la exterior şi modele cu filtre de carbon, care înlocuiesc burlanul (tubul prin care sunt eliminate aburul şi mirosul).

Performanţă la superlativ

O hotă se compune din carcasă, motor (unul sau două) şi filtre antigrăsime. Modelele actuale dispun de detector automatizat pentru miros şi vapori, ce monitorizează constant nivelul acestora în timp ce găteşti. Astfel, hota este pornită şi oprită în mod automat, optimizându-se consumul de energie electrică. De asemenea, hotele performante sunt dotate cu filtre speciale pentru miros şi grăsime, ce reţin până la 96% din mirosuri şi absorb până la 91% din grăsimi. Noile modele sunt echipate cu motor silenţios, fără perii, care permite reducerea consumului de energie cu până la 63% faţă de hotele standard. În ceeea ce priveşte nivelul de zgomot, se recomandă să nu depăşească 55 dB (A).

Hotele decorative prezintă o mască cu structură din oţel inoxidabil, acoperită cu un panou de sticlă gravată decorativ.

 

Cele mai citite

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă