25.9 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeSpecialCum a apărut o echipă românească în Formula 1

Cum a apărut o echipă românească în Formula 1

 

Echipa Forza Rossa, finanţată de un grup de oameni de afaceri români, a primit acceptul Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA) pentru a concura în Campionatul Mondial de Formula 1, potrivit jurnalistului britanic Adam Cooper.

La 11 aprilie, FIA anunţa că o candidatură „de înalt standard” a fost primită de forul internaţional, iar echipa Forza Rossa este într-un proces de investigaţii suplimentare.

Deşi FIA nu a comunicat oficial decizia sa, Adam Cooper, jurnalist cu o experienţă de 30 de ani în domeniul competiţiilor automobilistice, noteză că federaţia cu sediul la Paris a acordat un loc pe grila CM de Formula 1 echipei române, după ce a stabilit, săptămâna trecută, că proiectul beneficiază de o finanţare viabilă.

În decembrie 2013, Federaţia Internaţională de Automobilism a deschis o procedură pentru atragerea unor noi echipe în Marele Circ, iar primul team acceptat a fost Haas Formula, patronată de omul de afaceri american Gene Haas. Însă aceasta ar putea să-şi amâne debutul în Marele Circ pentru anul 2016, din motive de ordin logistic.

În schimb, Forza Rossa ar putea, potrivit sursei citate, să ia startul în Formula 1 chiar de la ediţia 2015 a competiţiei. Costurile de participare în Formulă 1 sunt uriașe, cel puțin 80-100 de milioane de euro pe an, însă cei care au pus bazele noii echipe sunt siguri că vor reuși să le acopere.

Se speră că o mare parte a bugetului va fi asigurată de cei doi piloți, care vor veni cu tot cu sponsori. Sunt câteva companii de stat care doresc să susțină o echipă existentă deja, scrie jurnalistul Adam Cooper pe blogul său. Fostul șef de la Force India, Colin Kolles este implicat în proiect și va oferi sediul sau din Bavaria, staff-ul necesar plus componentele mașinii. Producătorul auto implicat ar putea fi Dacia. Sigla producătorului de la Mioveni poate fi pusă pe un motor Renault de F1, mai scrie el. Renault livrează motoare către patru echipe, între care și campionii Red Bull. În acest moment, în Formula 1 concurează 11 echipe, iar cu Haas şi Forza Rossa numărul acestora va ajunge la 13.

Ministrul Ion Bazac: „Ferrari“, unul dintre actorii principali ai echipei de Formula 1

Echipa română are legătură cu Forza Rossa, unicul importator Ferrari pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova. Începând cu 2011, compania este şi reprezentant exclusiv al mărcii britanice Lotus în România, Serbia, Muntenegru şi Republica Moldova.

Forza Rossa este deţinută de soţii Camelia şi Ion Bazac (fost ministru al Sănătăţii) prin Forza Rossa Holding. Ion Bazac a devenit ministru al Sănătății odată cu instalarea guvernului Boc, la sfârșitul anului 2008. Înainte să devină ministru, Bazac a condus reprezentanța Ferrari în România, la conducerea căreia a revenit după încetarea mandatului. Averea lui Ion Bazac este una de invidiat. În declarația de la începutul lui 2009 figurau un teren de peste 2.000 de mp, trei apartamente, unul dintre ele în Monaco, trei automobile de lux, bijuterii în valoare de 45.000 de euro, actiuni de aproximativ 1,5 milioane de euro, patru depozite bancare în lei și trei în dolari. De altfel, Ion Bazac a și intrat în atenția inspectorilor de integritate la începutul lunii iulie 2009 pentru modul cum acesta și-a completat declarația de avere. Bazac mai este cercetat și pentru că i-ar fi atribuit un contract Mihaelei Geoană în perioada când era ministru. Înainte de a deţine portofoliul Sănătății, presă scria despre trecutul dubios al lui Ion Bazac. El a fost audiat în 2005 de procurorii DNA în dosarul „Sănătatea”, referitor la transferul ilegal de cinci miliarde de lei către mai multe societăți comerciale.

Ion Bazac a fost ministru al Sănătății între 2008 și 2009. foto mediafax

Cele mai citite

În timp ce negocia șpaga de peste un milion de lei, Dumitru Buzatu deschidea proces pentru recuperarea pensiei speciale

Conform comunicatului prin care procurorii DNA au dispus reținerea șefului CJ Vaslui Dumitru Buzatu pentru 24 de ore, baronul PSD a negociat șpaga...

Corina Crețu a reacționat, după ce Marcel Ciolacu i-a rostit numele referindu-se la fosta partenera a lui Buzata, Gabriela Crețu

 La finalul ședinței fulger de sâmbătă dimineață, în urma căreia s-a votat în unanimitate excluderea președintelui CJ Vaslui din partid, Marcel Ciolacu a...

Ședință de urgență la PSD, pentru excluderea lui Buzatu din partid. Paul Stănescu, “dezamăgit” de gestul baronului veteran

"Am spus întotdeauna că în mandatul meu toleranţa pentru faptele de corupţie este ZERO! Iar cei care nu înţeleg acest lucru nu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies