20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCum a ajuns Truică şeful de cabinet al lui Năstase. „Telefonul-surpriză"

Cum a ajuns Truică şeful de cabinet al lui Năstase. „Telefonul-surpriză”

Într-un interviu acordat RL, Irina Truică explică evoluţia spectaculoasă a soţului său, Remus Truică, de la vânzătorul unui butic de cartier până la influentul şef de cabinet al lui Adrian Năstase şi, în zilele noastre, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România. Aflată în plin proces de divorţ cu miliardarul român, Irina Truică spune că acesta este apropiat de masonerie, dar şi un om al cărui caracter „nu face apel la cinste”.

 

Cum l-aţi cunoscut pe Remus Truică?

I.T.: L-am cunoscut acum 15 ani, când eram amândoi studenţi, eu la ASE, iar el era coleg de facultate cu fratele meu, la Fizică. Atunci, el nu era tocmai într-o situaţie roz, vizavi de viaţă, de şcoală, de familie. Stătea cu părinţii lui şi repetase nişte ani la facultate. Îi plăceau mai degrabă viaţa de noapte, aventurile decât să-şi termine studiile şi să devină responsabil. Am hotărât de comun de acord să ne terminăm şcoala şi să ne căsătorim atunci când vom avea tot ce ne trebuie pentru a ne întemeia o familie. La început, am beneficiat de ajutorul părinţilor mei. Ei au fost cei care ne-au dat o casă în sectorul 1, unde ne-am mutat împreună.

Cum aţi început prima afacere?

I.T.: Eu am primit mai multe case de la părinţii mei. Într-o casă de pe strada Banu Manta am început prima noastră afacere, un magazin de cartier, un butic non-stop. Asta era prin ’97, după ce am terminat eu facultatea. Apoi, am deschis un internet-café. Aşa, încet-încet, am intrat în afaceri. Soţului meu i-a plăcut mai mult internet-café-ul.

Se spune că, la început, Remus Truică a fost vânzător în acel butic. E adevărat?

I.T.: Da, e adevărat. Amândoi am fost vânzători în acel butic.

Cum aţi ajuns în anturajul soţilor Năstase?

I.T.: Eu i-am cunoscut după ce soţul meu a devenit şeful de cabinet al premierului Adrian Năstase. Nu ştiu cum i-a cunoscut soţul meu. Când i s-a propus funcţia de la Guvern, noi eram la cumpărături în Carrefour, iar soţul meu a primit un telefon în care cineva i-a vorbit despre acest post. „Păi, ce să caut eu la Guvern, ca şef de cabinet?” – a spus el atunci. Ulterior, s-a dus la interviu şi a primit postul.

Cum aţi înfiinţat firma TotalNet, care ulterior a obţinut mai multe contracte cu statul, în care i-aţi avut ca parteneri de afaceri pe Alexandru Bittner şi pe Adrian Petrache?

I.T.: Nu ştiu cum i-a cunoscut soţul meu pe aceşti oameni de afaceri. Ceea ce ştiu este că am făcut firma TotalNet împreună, în 1999. A fost posibilă această colaborare datorită unor garanţii imobiliare ale părinţilor mei, care au fost puse gaj în această afacere. Capitalul firmei TotalNet a fost de aproximativ un milion de dolari. Noi doi a trebuit să participăm cu jumătate din aceşti bani. Deoarece nu aveam cash, banii au fost puşi de ceilalţi parteneri de afaceri, iar partea noastră a fost girată cu aceste proprietăţi ale părinţilor mei.

Presa a scris că această firmă a beneficiat de o serie de contracte cu instituţii de stat, unele dintre ele fiind încheiate după ce soţul dumneavoastră a ocupat postul de şef de cabinet al premierului Năstase. Cum au fost încheiate aceste contracte?

I.T.: Firma a încheiat aceste contracte înainte ca soţul meu să ocupe această funcţie. A fost o afacere de mare succes. La vremea respectivă, TotalNet a adus fibra optică în România. Serviciile noastre erau mult mai bune, la acelaşi preţ ca firmele care furnizau servicii prin cablu. Erau directori pe fiecare direcţie în parte, ei le semnau. Am participat şi la licitaţii.

Când soţul dumneavoastră era şef de cabinet al premierului, Guvernul a dat o hotărâre prin care firma TotalNet a fost trecută în acea decizie ca firmă care oferă servicii de internet de calitate.

I.T.: Nu ştiu, nu-mi aduc aminte.

Soţul dumneavoastră a fost demis în urma unui scandal din cauza unui teren la Snagov. Ce s-a întâmplat în acest caz?

I.T.: Nu ştiu la ce scandal vă referiţi.

După ce aţi născut, v-aţi mai implicat în afacerile familiei?

I.T.: După ce am născut, m-am retras din afaceri şi l-am lăsat doar pe el. Am considerat că educaţia fetiţelor mele e mult mai importantă. Nu am mai avut nici o tangenţă cu afacerile familiei.

Asta înseamnă că pot exista afaceri derulate de soţul dumneavoastră, după ce a părăsit postul din Guvern, de care dumneavoastră să nu ştiţi nimic?

I.T.: Da, există această posibilitate. Eu am rupt total legătura cu afacerile. Am aflat din ce în ce mai puţine despre acest lucru. Aveam să aflu că sunt multe afaceri despre care habar n-am avut. La un moment dat, mi-a trecut pe la ureche că există o serie de firme off-shore, dar nu ştiu amănunte.

S-a scris că aceste firme s-ar ocupa cu afaceri în domeniul energiei eoliene.

I.T.: E posibil, dar nu cunosc amănunte.

Se spune despre soţul dumneavoastră că ar fi ofiţer al serviciilor secrete. Ştiţi ceva despre acest lucru?

I.T.: Nu ştiu absolut nimic. Nu am nici un fel de informaţii despre acest lucru.

Ştiţi cumva dacă soţul dumneavoastră face parte din vreo organizaţie masonică? Mulţi prieteni de-ai soţului dumneavoastră sunt masoni.

I.T.: Nu ştiu dacă e membru al vreunei loje masonice. Ştiu că are prieteni masoni, ştiu că are o înclinaţie către latura aceasta, dar nu ştiu dacă e membru al vreunei loje masonice. 

„Dl Năstase are toate motivele să fie dezamăgit de Remus Truică”

Întrebată ce crede despre faptul că fostul premier Adrian Năstase refuză să vorbească despre Remus Truică, soţia omului de afaceri ne-a răspuns: „Eu îl respect pe dl Adrian Năstase. Probabil conduita lui Remus Truică nu e una care să-i facă cinste. Cred că dl Năstase ar avea toate motivele să fie dezamăgit de el. Mă refer la ceea ce este Remus Truică acum, un nume care nu face apel la cinste”.

 

„E greu să estimez averea soţului meu”

Despre averea soţului său, Irina Truică explică: „E greu să estimez averea soţului meu. Nu ştiu cine face topul celor mai bogaţi oameni din România şi după ce criterii, aşa că nu pot explica de ce Remus Truică nu figurează printre aceştia”.

„Remus Truică mă ameninţă permanent”

„Mă ameninţă permanent, îmi spune că mă va distruge, că nu o să am niciodată copiii, că sunt moartă. Când am decis să divorţez, nu m-am aşteptat la această evoluţie a lucrurilor.”

Divorţ mediatizat

Procesul de divorţ dintre Irina şi Remus Truică a început în luna iunie 2011, unul dintre cele mai disputate subiecte fiind custodia celor doi copii.

Cele mai citite

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Klaus Iohannis merge în America unde va primi premiul Distinguished International Leadership Award

Președintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8 mai 2024, într-o vizită de lucru la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Președintele...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă