27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCum a ajuns câinele cel mai bun prieten al omului

Cum a ajuns câinele cel mai bun prieten al omului

Specialiştii spun că prietenul nostru de astăzi are mai multe origini. Potrivit unui nou studiu publicat astăzi, câinii ar fi fost domesticiţi de două ori, independent, din animale provenite din haitele de lupi din Europa şi Asia, informează France Presse, preluată de Agerpres. Noul studiu internaţional este bazat pe dovezi arheologice şi genetice care lămuresc misterul controversatelor origini ale celui mai bun prieten al omului. 

Până acum existau două ipoteze, aminteşte vineri AFP. Prima susţinea că oamenii au domesticit câinii prima oară în Europa, în urmă cu peste 15.000 de ani. Alţi cercetători sunt de părere că acest lucru s-a întâmplat în Asia de Est acum cel puţin 12.500 de ani. Noul studiu, apărut în revista americană Science, sugerează că ambele ipoteze ar putea fi corecte. 

„Indiciile găsite în ADN-ul vechi cu care am lucrat, asociate cu dovezile arheologice ale existenţei primilor câini, sugerează că animalele au fost domesticite separat”, explică Greger Larson, director al departamentului de paleogenomică şi bioarheologie al Universităţii din Oxford (Marea Britanie), care a condus cercetările. „Poate motivul pentru care nu exista consens asupra originii domesticirii câinilor în rândul oamenilor de ştiinţă este că toţi au parţial dreptate”, adaugă el. 

Cercetători de la Trinity College din Dublin au reconstituit istoria evoluţiei canine secvenţiind pentru prima oară genomul unui câine care a trăit acum 4.800 de ani şi din care un os avea ADN bine conservat. Osul a fost descoperit în situl arheologic Newgrange din Irlanda, contemporan cu Stonehenge din Anglia. 

O altă echipă de cercetători printre care s-au aflat francezi de la Muzeul de Istorie Naturală din Paris a obţinut ADN mitocondrial, transmis de mamă, de la 59 de câini din vechime, care au trăit în urmă cu 14.000 – 3.000 de ani. Au comparat apoi trăsăturile genetice ale acelor câini cu cele a peste 2.500 de câini moderni din toate colţurile lumii, care făcuseră deja obiectul unui studiu. 

Analize arheologice arată că primii câini au apărut în Europa, dar şi în Asia, acum peste 12.000 de ani, dar mai târziu cu 4.000 de ani în Asia Centrală. Toate datele sugerează că cei care aveau să devină cei mai buni prieteni ai omului provin din lupi dintr-o parte şi cealaltă a Eurasiei. Câinii originari din Asia ar fi venit apoi în Europa în mileniile 5 şi 4 î.e.n., odată cu migraţiile umane, amestecându-se cu câinii europeni existenţi. 

Majoritatea câinilor de astăzi sunt un amestec între strămoşii lor asiatici şi europeni, ceea ce explică dificultăţile întâmpinate până în prezent de cercetători în interpretarea datelor genetice. În cadrul aceluiaşi proiect internaţional de cercetare se analizează în continuare datele genetice şi arheologice referitoare la mii de câini şi lupi din vechime, pentru a verifica noua ipoteză a celor două domesticiri canine. Obiectivul este datarea şi localizarea originilor celui mai vechi câine. 

Posibilitatea unei duble origini a câinilor se adaugă altor cercetări care au sugerat multiple domesticiri pentru pisici şi porci, notează John Novembre, genetician de la Chigaco University (Illinois), care nu a colaborat la studiul menţionat. Oamenii se pot întreba astfel dacă animalele sunt mai uşor de domesticit decât se crede, adaugă el. 

„Dacă domesticirea câinelui s-a produs într-un singur loc, se poate deduce că a fost un proces foarte dificil, însă, dacă s-a întâmplat de două ori, ar însemna că nu este atât de greu”, afirmă şi Peter Savolainen, genetician la Institutul regal de Tehnologie din Stockholm, unul din principalii susţinători ai ipotezei originii asiatice a câinelui.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă