17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCu tunurile pe proprietari

Cu tunurile pe proprietari

Primăria Bistriţa promite scutiri de taxe pentru proprietarii de clădiri monumente istorice, dar în acelaşi timp îi ameninţă cu amenzi.

Proprietarii caselor din centrul istoric al Bistriţei trebuie să înfrunte criza şi să înceapă investiţiile. Primăria nu mai vrea să vadă clădiri care stau să cadă peste trecători şi porţi lipsite de elementarul bun gust.

Un proiect de hotărâre în acest sens este pe cale să devină lege după şedinţa Consiliului Local de joi, care vizează clădirile din zona delimitată de Bulevardul Republicii, Piaţa Petru Rareş, str. Bistricioarei, str. Liviu Rebreanu, str. Ecaterina Teodoroiu, Aleea Alexandru Misiuga, str. Alexandru Odobescu, str. Gării, precum şi fronturile construite de pe Bulevardul Independenţei de la nr. 1-35 şi 2-30. Proprietarii imobilelor din zonele menţionate vor fi obligaţi astfel să execute lucrări de reabilitare a imobilelor, asistaţi gratuit de autorităţile locale prin Serviciul Monumente Istorice al Primăriei Bistriţa.

Persoanele fizice care se apucă de lucru până la sfârşitul anului 2012, mai precis vor face lucrări de reabilitare, conservare,  consolidare şi reparaţii, vor fi scutite de plata taxei pentru emiterea certificatului de urbanism şi a taxei de autorizare, dar şi de plata impozitului pe clădiri pe durata în care fac aceste lucrări. În cazul firmelor, certificatele se emit, de asemenea, gratuit, dar impozitele vor trebui plătite în cuantum de 50%.

Consiliul Local Bistriţa a prevăzut facilităţi şi pentru cei care îşi amenajează curţile interioare pentru diverse activităţi cultural-educative, comerciale, alimentaţie publică cu terase. Ei vor fi scutiţi de taxa de autorizare de construire şi taxa/viza anuală pentru obţinerea certificatului de funcţionare.  

Porţi cu reducere, amenzi integrale

În plus, cei care vor cumpăra porţi istorice de la primărie vor plăti cu 20% mai puţin faţă de preţul pieţei. Pe de altă parte, cei care nu vor începe reparaţiile la clădiri riscă amenzi între 300 lei şi 8. 000 de lei. În centrul istoric al Bistriţei, dar şi în zonele menţionate în proiectul de hotărâre sunt câteva sute de case. „Dacă deţii o proprietate în centrul unui oraş, atunci trebuie să-ţi permiţi să o întreţii. Dacă nu poţi, o vinzi şi te muţi în altă zonă unde nu se există pretenţii de natură estetică”, a declarat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă