20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCu copiii la muzeu

Cu copiii la muzeu

Cand muzeul se umple de copii, oamenii mari exulta si se reintorc rapid la starea de "pici", pentru a se pune, comod si vesel, la mintea micutilor vizitatori. Asa s-a intamplat si la vernisajul expozitiei de broderie si pictura pe faianta si ceramica, gazduita in galeria de arta de la subsolul Muzeului "Astra", din Piata Mica a Sibiului.
"Traditie si modernitate in arta bretona si transilvaneana" este titlul expozitiei de broderii, broderii cu margele si picturi pe ceramica si faianta, deschisa, pana joia viitoare, de artistii Pascal Jaouen si Mik Jegou, din Bretania franceza, si de Andreea Caplea, Lucia Tudoran si Dragos Bunoiu. Printre primii si cei mai interesati vizitatori s-au numarat elevii celor doua clase a III-a de la scoala nr. 21 din Sibiu.

Povestile bunicului sfatos

Pustani si pustoaice, de opt-noua ani, au lasat o zi de vacanta pentru a veni la muzeu ca sa vada lucrarile artistilor bretoni. Cu aceasta ocazie, directorul general al Complexului National Muzeal (CNM) "Astra", Corneliu Bucur, a venit sa intampine micutii si sa raspunda la intrebarile acestora. El a gasit talentul de a transpune informatia in "povestea spusa de bunicul", iar oamenii mari, prezenti si ei la deschidere, au avut ocazia sa vada un director de muzeu cu prestanta unui academician, prins de mijloc si imbratisat de micutii sai vizitatori, elevi ai scolii sibiene care urmeaza facultativ cursuri de pedagogie muzeala la CNM "Astra" si se simt acolo ca acasa.

Muzeul "Brukenthal" implineste 190 de ani

De asemenea, duminica, 25 februarie, la Palatul "Brukental", din Piata Mare, vor fi aniversati 190 de ani de la deschiderea pentru public a muzeului cu acelasi nume. Pe langa expozitiile-eveniment, accesibile publicului, duminica, alte cinci evenimente culturale de exceptie vor marca aceasta aniversare. Astfel, de la ora 15.00, pe strada scoala de Inot, va fi redeschis, pentru public, Muzeul Trofeelor de Vanatoare, gazduit in vila colonelului Augustus von Spiess, iar de la ora 16.00, la Palatul "Brukenthal" va fi vernisata expozitia "Vechi covoare turcesti in colectii transilvanene". Totodata, la Muzeul de Istorie, in sediul Primariei vechi a orasului, vor fi deschise expozitiile "Samuel von Brukenthal, Homo Europaeus" si expozitia cu arme si armuri din colectiile muzeului cu acelasi nume. In curtea interioara a aceleiasi locatii va fi deschis pentru public si "Lapidariumul antic", cu piese din colectia de sculpturi si basoreliefuri vechi a institutiei de cultura.

Conferintele retelei "Eurozine"

"Eurozine" este o retea on-line europeana, cu sediul la Viena, care cuprinde peste 50 de publicatii culturale de pe batranul continent. Acestea pun accent pe cele mai importante teme ale actualitatii.
Pe site-urile "Eurozine" apar in traducere la zi cele mai importante articole culturale publicate in presa. Reteaua "Eurozine" pregateste cea de-a 20-a intalnire anuala a revistelor europene de cultura "The 20th European Meeting of Cultural Journals" – eveniment ce va avea loc la sfarsitul lunii septembrie.

Gala Premiilor UNITER

Gala Premiilor UNITER 2007 va avea loc pe data de 23 aprilie, la Sibiu, si va fi o editie speciala care se va desfasura intr-un pavilion amenajat pe spatiul parcarii numite "Cazarma 90", informeaza Rompres.
Proiectul galei din acest an face parte din Programul "Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007" si reprezinta un spectacol inedit a carui regie o va semna Cornel Todea. Bugetul acordat prin acest program este de 288.000 lei. Pavilionul in care se va desfasura evenimentul va avea 850 de locuri.
Premiile UNITER vor fi acordate, in principiu, la aceleasi categorii de pana acum: Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenograf, Cel mai bun actor, Cea mai buna actrita, Critica teatrala, Debut, Teatru radiofonic etc.
Juriul pentru nominalizarile la Premiile UNITER din 2007 este format din criticii de teatru Iulia Popovici, Oltita Cantec, Alina Mang, Nicolae Prelipceanu si Adrian Mihalache.
La gala se va decerna si Premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului, acordat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.

Astazi la Sibiu:

– "Sibiu, tinutul meu natal", www.sibiulmeu.ro, pana la 31 decembrie 2007, CNM "Astra";
– "Tezaure Umane Vii", expozitie etnografica, pana la 1 martie, ora 10.00, Casa "Hermes", CNM "Astra";
– "Traditie si modernitate in arta bretona si transilvaneana" – expozitie de broderie si pictura, Casa "Hermes", subsolul Muzeului "Astra", Piata Mica, ora 10.00;
– "Sibiu, oras european", expozitie, pana la 18 februarie, ora 10.00, Muzeul de Istorie;
– Capodoperele din Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal, expozitie de pictura, Palatul "Brukenthal", Piata Mare, ora 11.30;
– "Brukenthal, Modell Aufklaerung", expozitie piese din colectiile Brukenthal, Palatul "Brukenthal", Piata Mare, ora 11.30;
– "Cei sapte piloni ai comunismului" – vernisaj expozitie, Turnul Slaninii, Biserica Evanghelica din Cisnadie, ora 17.00;
– Miorita in Europa, dezbatere televizata "Realitatea TV", la care participa Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, patio Primaria Sibiu, Piata Mare, ora 18.50;
– "Les Etats" (Starile), expozitie de arta contemporana, Andreea Diaconu, Galeria "ArtVo", b-dul Magheru nr. 10;
– "Balul", spectacol de teatru dupa o idee "Theatre de Copmagnol", sala Teatrului National "Radu Stanca", ora 19.00;
– "Oldies, but goldies", concert jazz live, clubul "Imperium Pub", b-dul Balcescu, ora 20.30.

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă