15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCu cine s-a întâlnit Dan Diaconescu la München şi Madrid

Cu cine s-a întâlnit Dan Diaconescu la München şi Madrid

Dan Diaconescu susţine că a părăsit România timp de 48 de ore cu scopul de a atrage finanţări pentru Oltchim, dar nu a dat detalii despre întâlnirile pe care susţine că le-a avut în afara ţării. Din informaţiile RL, rezultă că patronul OTV a ajuns întâi la München. De acolo, ar fi zburat la Madrid, unde ar fi avut o discuţie cu un reprezentant de rang inferior al grupului rusesc TISE.



CITEŞTE ŞI: – Cum se pune problema banilor
                    – Familia Oltchim: Afacerile şefului de sindicat  

La nici trei zile după ce Guvernul a anunţat că Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru vânzarea Oltchim, patronul OTV a plecat la München, unde s-ar fi întâlnit cu Eugen Anca (despre care presa a relatat că ar fi fost ofiţer de Securitate). Potrivit informaţiilor RL, Diaconescu şi Anca ar fi plecat de la München la Madrid, pentru a se întâlni cu un reprezentant al concernului TISE. Scopul: atragerea colosului rusesc în afacerea Oltchim. Sursele „României libere” spun că DD ar fi fost primit cel puţin din curiozitate, iar că DD nu ar fi  obţinut finanţarea dorită.

TISE – mai spun sursele RL –  a avut intenţia de a prelua Oltchim în mod direct, trimiţând chiar anul acesta la Ministerul Economiei o scrisoare de intenţie. Pentru că timp de o lună nu au primit nici un răspuns, reprezentanţii TISE au considerat că românii au alte aranjamente şi, în consecinţă, nu s-au mai înscris la licitaţie. Un posibil semnal  că Executivul condus de Victor Ponta avea deja alte aranjamente („cu firma PCC, care deţine circa 30% din acţiunile OLTCHIM”, arată sursele RL)  ar fi  fost refuzul guvernanţilor de a  converti  creanţele  în acţiuni, ceea  ce ar fi  mărit numărul  acţiunilor statului scoase la vânzare (la peste 90%, în loc de 54%).

„Anca nu are acces la cabinetele demnitarilor”

Cozmin Guşă, un cunoscător  atât al spaţiului rusesc, cât şi al relaţiilor pe care le-ar avea Eugen Anca în Rusia, a declarat pentru RL că, cel mai probabil, Dan Diaconescu s-a întâlnit cu un reprezentant spaniol al firmei ruseşti, deoarece „reprezentanţii ruşi ai unei astfel de firme sunt ofiţeri de informaţii cu experienţă,  care nu se întâlnesc cu personaje de operetă gen DD”.

Potrivit lui Guşă, „Eugen Anca nu are acces la cabinetele demnitarilor importanţi din Rusia, nici la cele ale oligarhilor. Eu l-am întâlnit pe acest Anca prin 2005-2006, când a venit la mine cu o recomandare de la fostul vicepremier al României (din Guvernul Adrian Nastase – n.r.)  Ioan Talpeş (general, fost şf al SIE – n.r.), în legătură cu recuperarea tezaurului românesc de la ruşi. Ştie să explice, să-ţi capteze interesul, nu cere bani, nu e un hoţ care atunci când vine la tine cu o propunere cere şi bani, dar propunerile lui erau elucubrante”.

Despre adjudecarea Oltchim de către Dan Diaconescu, Cozmin Guşă spune: „Subiectul Oltchim şi DD îmi spune cât de jos a ajuns România când discută subiecte strategice cu un saltimbanc. Premierul Victor Ponta a căzut în capcana de a acorda atâta greutate politică unui saltimbanc politic. Ponta va plăti greu această greşeală şi chiar mai repede decât se aşteaptă”.

Contactat de „România Liberă”, patronul postului de televiziune OTV nu a dorit să facă nici un comentariu cu privire la destinaţiile pe care le-au avut călătoriile sale din ultimele 48 de ore.

De altfel, Dan Diaconescu a refuzat pe tot parcursul zilei de ieri să ofere astfel de amănunte, în ciuda insistenţelor presei. În schimb, a anunţat că urma ca aseară să părăsească din nou România, urmând ca în ţară să revină mâine. 

Cele mai citite

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă