18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCrucifixele din şcoli, la CEDO

Crucifixele din şcoli, la CEDO

CEDO se va pronunţa în curând asupra apelului formulat de statul italian împotriva interdicţiei de a afişa simboluri religioase în şcoli. România s-a alăturat şi ea acestui demers. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a fost sesizată de Italia, nemulţumită din cauza unei decizii împo­triva prezenţei crucifixului în şcoli, reexaminează acest caz care a generat controverse în peninsula italică, informează Mediafax care citează AFP. România sprijină şi ea acest demers, împreună cu alte nouă state europene. CEDO a considerat în noiem­brie 2009 că prezenţa cruci­fixului în sălile de clasă contra­vine dreptului părinţilor de a-şi educa proprii copii con­form convingerilor lor şi drep­tu­lui copiilor la libertate religioasă. Potrivit Mediafax, începând din 1984, catolicis­mul nu mai este oficial religie de stat în Italia, dar o or­do­nanţă, adoptată în perioada fascismului, care impunea prezenţa crucifixului în şcoli, nu a fost niciodată abolită.

Roma a făcut apel în ianuarie la condamnarea sa în primă instanţă, iar recursul său va fi examinat de Marea Cameră a CEDO, care se va pronunţa definitiv publicând o decizie în următoarele săptămâni. Curtea a fost sesizată de o femeie din Italia, Solie Lautsi, al cărei caz fusese respins de justiţia din ţara sa. Potrivit celor şapte judecători CEDO, crucea putea fi interpretată cu uşurinţă de către elevii de toate vârstele ca un semn religios, „semn care poate fi perturbator pentru elevii de alte religii sau atei”. Aceştia au hotărât ca reclamanta să primească despăgubiri morale în valoare de 5.000 euro. Această decizie a generat controverse. Într-un sondaj publicat pe 10 noiem­brie, 84 la sută din italieni se declarau în favoarea prezenţei crucifixului. Premierul Silvio Berlusconi a calificat decizia judecătorilor drept „inacceptabilă”, adău­gând că aceasta este „una din­tre deciziile care ne fac să ne îndoim de bunul simţ din Europa”. Decizia CEDO a fost respinsă de majoritatea de dreapta, apropiată Bisericii Catolice, dar şi de opoziţie.

În Polonia, arhiepiscopul oraşului Gdansk, monseniorul Slawoj Leszek Glodz, a denun­ţat „o nouă tentativă de elimi­nare a lui Dumnezeu din inimile oamenilor”. În Spania, organizaţiile care regrupează şcolile private au anunţat că, „dacă un astfel de lucru s-ar întâmpla în Spania, ar trebui să se manifesteze virulent”. În Portugalia, unde prezenţa crucifixului în şcolile pu­blice a generat, de ase­me­nea, dezbateri, purtătorul de cuvânt al Conferinţei epis­co­pale, Manuel Marujao, a sus­ţinut că „pentru catolici este un simbol religios, dar pentru ceilalţi este o imagine îm­potriva violenţei”. Decizia CEDO a stârnit, în plus, dezbateri în Parlamentul European. 33 de eurodeputaţi şi asociaţii religioase au cerut miercuri să fie „intervenienţi terţi” în acest caz pentru a sprijini memoriul italian. 

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă