18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCriza politică din Spania se apropie de final. Premierul are acordul Parlamentului...

Criza politică din Spania se apropie de final. Premierul are acordul Parlamentului pentru a forma un guvern minoritar

Parlamentul spaniol i-a oferit premierului în exercițiu, conservatorul Mariano Rajoy, votul de încredere pentru a forma un guvern minoritar, punând astfel capăt unei crize politice care durează de 10 luni, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Mariano Rajoy nu a obținut nici de această dată majoritatea, el fiind însă învestit datorită prevederii constituționale în baza căreia la a doua rundă de vot se ia în calcul majoritatea simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă), nu majoritatea absolută.

Rajoy a primit 170 de voturi pentru, dintre care 137 ale Partidului Popular (PP), 32 ale liberalilor din Ciudadanos, un vot al unei deputate dintr-un partid regional din Insulele Canare. Împotrivă au votat 111 deputați, iar 68 s-au abținut.

Parlamentul foarte fragmentat rezultat în urma alegerilor legislative din decembrie a condus la imposibilitatea constituirii unei coaliții majoritare, astfel că Regele Felipe a fost nevoit să convoace alegeri anticipate, scrutin desfășurat în luna iunie.

Deși Partidul Popular (PP) condus de Rajoy a ieșit pe primul loc, cum s-a întâmplat și în decembrie, nu a obținut nici atunci majoritatea, iar Partidul Socialist (PSOE) a blocat de fiecare dată în parlament reînvestirea liderului conservator.

În final, pe fondul disensiunilor interne ce au culminat cu demisia lui Pedro Sanchez de la conducerea PSOE — el însuși a încercat în luna martie, fără succes, să treacă un guvern prin parlament—, socialiștii au decis săptămâna aceasta ca la a doua rundă de vot (la prima, desfășurată joi, Rajoy nu a primit votul legislativului) să se abțină, astfel încât liderul conservator să-și treacă guvernul pentru a se evita noi alegeri anticipate și riscul afirmării și mai puternice a stângii radicale Podemos, devenit deja al treilea partid al țării.

Totuși, socialiștii au avertizat că nu vor gira acest guvern după învestire, iar Pedro Sanchez și-a dat demisia și din parlament. Fostul lider socialist s-a împotrivit categoric reînvestirii lui Rajoy, imputându-i un mandat marcat de scandaluri de corupție și de creșterea inegalităților.

 

Cele mai citite

Un număr de 17 state europene cer CE să grăbească returnarea migranților ilegali

Un număr de 17 state europene au cerut vineri Comisiei Europene reguli care să înlesnească returnarea migranţilor ilegali către ţările lor de origine, potrivit...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă