11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCRIZĂ de vaccin antihepatic în judeţul Vaslui

CRIZĂ de vaccin antihepatic în judeţul Vaslui

Nici o doză de vaccin antihepatic nu se mai găseşte în momentul de faţă la Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, care a epuizat în totalitate stocul ce se administrează nou-născuţilor în spitale pentru imunizarea împotriva hepatitei de tip B, relatează Mediafax.

Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, ultimele doze de vaccin HB existente pe stoc au fost distribuite deja către spitalele din judeţ care vor mai putea să imunizeze nou-născuţii până la sfârşitul acestei luni.

“Astăzi, când vorbim, spitalele mai au vaccin împotriva hepatitei B, însă dozele existente vor mai ajunge până la sfârşitul lunii. Mai avem 70 de doze de vaccin, însă le-am distribuit către spitalele din Huşi şi Bârlad. Ce va fi din octombrie, nu ştim în momentul de faţă”, a declarat, joi, pentru corespondentul Mediafax, medicul-şef al DSP Vaslui, Luminiţa Costache.

La nivelul judeţului Vaslui există trei maternităţi, în spitalele din Vaslui, Bârlad şi Huşi, consumul lunar de vaccin antihepatic fiind de aproximativ 300 de doze.

Şi Maternitatea Braşov a rămas fără vaccin antihepatita B, iar peste o sută de bebeluşi care ar fi trebuit vaccinaţi în 24 de ore de la naştere au fost externaţi fără a fi imunizaţi, reprezentanţii maternităţii afirmând că vina este a celor “din minister, cu salarii grase, care nu au planificat corect”.

Şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Braşov, dr. Ioan Oprea, a declarat, joi, pentru corespondentul Mediafax, că vaccinul împotriva hepatitei B s-a epuizat în urmă cu o săptămână, iar de atunci au fost externaţi fără a fi imunizaţi 108 nou-născuţi.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că la Maternitatea Braşov au ajuns, joi, 300 de doze de vaccin antihepatita B, iar nou-născuţii care au fost externaţi când stocul era epuizat, fără a fi imunizaţi, vor fi recuperaţi pentru a li se administra vaccinul.

Ministrul a precizat că dozele de vaccin antihepatita B nu au fost trimise la timp către această unitate “din neglijenţă”, indicându-i drept responsabili pe managerul maternităţii şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov.

Nicolăescu a mai spus că vaccinul este disponibil în reţeaua Ministerului Sănătăţii, o nouă cantitate urmând a fi livrată pe 30 septembrie.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă