26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialCriză de personal la centrul de transfuzii

Criză de personal la centrul de transfuzii

La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanţa au fost eliberate cinci posturi, dar au fost aprobate numai două noi angajări.

 

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanţa suferă din cauza deficitului de personal. Mai mult decât atât,  campaniile mobile care necesitau deplasarea în teritoriu a reprezentanţilor centrului au fost amânate. „Donatori avem ca şi până acum. Nu întâmpinăm probleme din acest punct de vedere. Din păcate, stăm prost la capitolul angajaţi. Din cinci posturi eliberate, ne-a fost aprobată doar încadrarea a două persoane, asta în condiţiile în care volumul nostru de muncă este foarte mare.

În aceste condiţii, chiar nu ştiu cum ne vom derula activitatea. Deja am fost nevoiţi să  renunţăm la colectele de joi după-amiază, pentru că nu avem personal suficient. Am făcut deja nenumărate adrese către Institutul Naţional de Hematologie, dar până acum nu am primit nici un răspuns din partea lor”, ne-a declarat medicul şef al CRTS, dr. Alina Dobrotă. Ea a precizat că la momentul actual ar mai fi nevoie de cel puţin cinci-şase asistente, un chimist, un biolog şi un medic, pentru a‑şi putea desfăşura activitatea în condiţii normale.

„Avem în continuare nevoie de sânge”

Între timp, oamenii vin să doneze sânge ca şi până acum. Unii sunt acceptaţi imediat, alţii sunt refuzaţi fie pentru că au sângele gras din cauza meselor copioase de sărbători, fie că suferă de diferite boli. Nu se poate spune că numărul donatorilor a crescut în acest an, dar nici nu a scăzut. „Avem în continuare nevoie de sânge, din toate grupele”.

Cei care donează sânge trebuie să ştie că acest lucru nu reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile şi de unică folosinţă.

Condiţii pentru donatori

Toţi cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar şi până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme şi bărbaţii care au peste 60 de kilograme. Medicii spun că donarea este un lucru benefic pentru sănătate.  

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă