11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCriza de lapte praf pentru bebelusi

Criza de lapte praf pentru bebelusi

» Sugarii din judetul Constanta care ar trebui sa primeasca lapte praf gratuit nu au mai primit dozele din luna septembrie a anului trecut.

» La Tulcea, autoritatile responsabile au numai jumatate din cantitatea necesara.

Laptele praf oferit de ministerul Sanatatii ajunge greu la copiii dobrogeni. Situatia este critica in judetul Constanta, unde exista deficiente mari de aprovizionare inca din toamna anului trecut. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica a Judetului Constanta, in prezent, in judetul nostru sunt aproape 800 de nou-nascuti din categoriile celor indreptatiti sa primeasca dozele lunare de lapte. Desi in fiecare luna s-au facut listele cu necesarul de lapte praf si s-au trimis la Ministerul Sanatatii, aceate demersuri au ramas fara rezultat.

 

Nici Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) din Tulcea nu detine integral cantitatea de lapte praf necesara bebelusilor din judet. Directoarea ASP, Adriana Argetoianu, a declarat ca in luna mai institutia pe care o conduce detine doar 50% din necesarul de lapte praf. "Speram ca aceasta situatie sa se rezolve luna viitoare", a afirmat directoarea ASP. ASP s-a confruntat cu o criza a laptelui praf si in noiembrie 2008, atunci cand institutia, din cauza lipsei resurselor financiare care ar fi trebuit sa fie alocate de la nivel central, nu a avut in stoc nici o cutie de lapte praf. Consumul de lapte praf lunar este, la nivelul judetului Tulcea, de circa 3.500 de cutii, numarul bebelusilor care beneficiaza de astfel de sprijin din partea statului fiind de aproximativ 600.

» Pot primi lapte praf gratuit sugarii de pana la 12 luni cu mame care nu pot alapta, copiii sanatosi care nu iau in greutate, din cauza absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern, copiii adoptati sau aflati in familie de plasament si cei cu mame decedate. Copiii care au dreptul sa primeasca o cota de lapte praf trebuie sa fie trecuti pe o lista intocmita de medicul de familie. Lista trebuie sa ajunga la directiile de sanatate publica din judet. Primariile primesc intreaga cantitate de lapte praf, de unde va fi ridicata de medicii de familie. Aceasta situatie nu este singulara, si sugarii din alte judete suferind de lipsa laptelui praf.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă