20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCristian Mandeal, Principal Guest Conductor

Cristian Mandeal, Principal Guest Conductor

Dupa cum anunta Filarmonica “George Enescu”, dirijorul roman Cristian Mandeal a devenit, din septembrie 2005, Principal Guest Conductor (dirijor principal invitat) al Orchestrei Simfonice “Halle” din Manchester, Anglia. Orchestra este cel mai vechi ansamblu muzical profesionist din aceasta tara. In anul 2004, a obtinut Premiul Muzical pentru ansambluri, acordat de Royal Philarmonic Society, promotoarea cea mai serioasa a valorilor muzicii clasice in Marea Britanie. Orchestra a fost infiintata in orasul Manchester in anul 1858, din initiativa pianistului si dirijorului Charles Halle. In anii care au urmat, orchestra si-a imbogatit consistent repertoriul, ajungand la cote artistice exceptionale. Din 1996, a sustinut, in noua sala “The Bridgewater Hall”, peste 70 de concerte pe an. La acestea se adauga turneele. Recent, orchestra si dirijorul ei permanent, Mark Elder, s-au intors dintr-un lung turneu european ce a inclus, printre altele, orasele Bruxelles, Hanovra, Koln, Wuppertal, Verona si Viena.
Numirea muzicianului Cristian Mandeal ca Principal Guest Conductor reprezinta un eveniment exceptional in istoria acestei orchestre, fiindca in cei 148 de ani de activitate nu a mai avut un dirijor principal invitat.
In aceasta noua calitate, Cristian Mandeal a fost ovationat la Manchester, intr-un program Kodaly, Sibelius si William Walton. In editia din 25 noiembrie, Robert Beale, cronicarul de la “Manchester Evening News”, aprecia drept extraordinar acest concert ce a marcat momentul de inceput al unei frumoase colaborari dintre muzicianul roman si orchestra engleza.
Cristian Mandeal a dirijat in 32 de tari de pe patru continente si in 25 de capitale din lume, obtinand de la inceput un binemeritat renume. In 1991 a fost numit director general al Filarmonicii “George Enescu”, functie pe care o detine si in prezent. In acest rastimp a organizat turnee cu aceasta orchestra in peste 20 de tari.
Actualmente, Cristian Mandeal este si director artistic al Orchestrei Simfonice “Euskadi” din Spania. Pana in 2002 a fost director artistic al Orchestrei Simfonice “Haifa” din Israel, iar pana in 2003 dirijor rezident al Orchestrei “Haydn” din Bolzano e Trento – Italia.

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă