19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCristian David: Simplul statul de poliţist nu garantează dreptul de a deţine...

Cristian David: Simplul statul de poliţist nu garantează dreptul de a deţine armă

Fostul ministru liberal al Administraţiei şi Internelor, Cristian David, a declarat, miercuri, la Antena 3, că simplul statut de poliţist nu garantează dreptul de a deţine armă în afara exerciţiului funcţiunii, precizând că agenţi sunt şi cei de la serviciul IT, şi personalul de la popotă, potrivit Mediafax.

Senatorul PNL Cristian David – fost ministru de Interne între 2007-2008, perioadă când a promovat o propunere legislativă pentru înăsprirea regimului armelor neletale – a susţinut că structura de personal a MAI are 2.000 de angajaţi, iar 90 la sută au statut de funcţionar public cu statut special.

Potrivit politicianului, dreptul de deţinere a unei arme letale nu e garantat de simplul statut de poliţist, fiind doar la latitudinea decidentului de a emite autorizaţia.

Cristian David a precizat că agentul Gheorghe Vlădan, şofer la Policlinica MAI “N. Kreţulescu”, nu ar fi avut dreptul de a deţine armă.

În acest contex, fostul ministru MAI a arătat că atunci toţi cei 150.000 de poliţiti din sistem “ar avea dreptul să aibă armă acasă”.

Totodată, Cristian David a declarat, la Antena 3, că agentul Gheorghe Văldan a fost angajat ca şofer la minister din sursă internă, în urma unui concurs, el fiind deja în structura ministerială când a susţinut examenul.

Senatorul PNL Cristian David a declarat că agentul de poliţie Gheorghe Vlădan a susţinut un concurs pentru posturile de şofer vacante din MAI, după ce el fusese angajat anterior ca mecanic auto

“Însă el fiind absolvent de liceu auto, avea permis de şofer profesionist. La acel concurs s-a prezentat ca sursă de recrutarea internă şi nu extrenă, aşa cum greşit am fost inforormaţi de ministrul în funcţie (Gabriel Berca-n.r.)”, a spus david, precizând că acel concurs pentru şoferi era destinat pe “sursă internă” .

Fostul ministru David a mai spus că la MAI se află cartea de muncă a lui Vlădan, purtându-se verifica tot parcurusl acestuia.

Luni, în jurul orei 17.30, Gheorghe Vlădan a împuşcat mortal două femei şi a rănit alte şase, într-un coafor din complexul Perla din Bucureşti.

La scurt timp după atac, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat că “personajul” care a deschis focul la coaforul din complexul Perla este poliţist din 2007 (când minsiterul era condus de liberalul Cristian David -n.r.), angajat din sursă externă.

“E un personaj, că nu pot să îi mai spun poliţist, din 2007, angajat din sursă externă. Astea sunt datele până acum”, mai spunea Berca.

Împrejurările în care agentul Vlădan a obţinut permis de armă sunt investigate, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, declarând într-o conferinţă de presă, că a dispus cercetarea prealabilă faţă de şapte ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.

Documentaţia din dosarul lui Gheorghe Vlădan în vederea obţinerii permisului de port-armă a fost semnat de chestorul Nicolae Marinescu, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Diana Sarca.

Diana Sarca a spus că Gheorghe Vlădan, autorul atacului armat de la un salon de cosmetică din Dorobanţi, în urma căruia două persoane au murit şi alte şase au fost rănite, avea din punct de vedere legal toată documentaţia pentru permisul de port-armă, în iunie 2010.

Oficialul Poliţiei Capitalei a precizat că Gheorghe Vlădan avea avizul psihologic pentru obţinerea permisului de port-armă şi trecuse şi prin evaluarea psihologică anuală, el fiind angajat militar al MAI.

Diana Sarca a adăugat că legislaţia privind regimul armelor şi muniţiilor s-a schimbat de atunci, în sensul că noua lege nu face diferenţa între armele letale şi cele neletale, iar pentru viză este nevoie de o reevaluare psihologică.

Potrivit noii legislaţii, dosarul celui care solicită permis de port-armă conţine şi o fişă medicală complexă, a precizat Diana Sarca.

Miercuri, ministrul de Interne, Gabriel Berca, a decis încetarea împuternicirii la conducerea Poliţiei Capitalei a chestorului Viorel Vasile.

Ministrul Internelor a dispus, miercuri, revenirea chestorului principal Lucian Guran în funcţia de şef al Poliţiei Capitalei şi încetarea împuternicirii acestuia ca adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă