26.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialCrima de pe bulevardul Bulgaria

Crima de pe bulevardul Bulgaria


Motto:
“Vasiuki se va dezvolta intr-atat, incat i se va spune New Moscova, in vreme ce Moscova va deveni Old Vasiuki.” (Ilf si Petrov)

Putem spune ca Sofia, capitala vecinilor de la sud de Dunare, a devenit, la randul ei, New Moscova sau, poate, New Chicago. Caci in ultimele doua luni au avut loc in Bulgaria nu mai putin de opt asasinate in locuri publice ale unor granguri care aveau legaturi cu “crima organizata”, cu Mafia adica. 15 asasinate in 2005 (si anul nu s-a terminat), cu bombe, arme automate sau arme albe. Ultimul, ieri-dimineata, cu Kalasnikovul.

Comunicatul politiei sofiote este sec: “In jurul orei 9,15 (aceeasi ca la Bucuresti), o persoana neidentificata a deschis focul asupra masinii de teren cu care se deplasa Emil Kiulev”, cel mai important bancher al Bulgariei. Atentatul s-a produs pe bulevardul Bulgaria din centrul Sofiei. Asasinul, ascuns in tufisuri, a tras 10-15 gloante cu un pistol-mitraliera Kalasnikov. Kiulev a murit pe loc, iar soferul sau, care a incasat si el doua gloante, a scapat cu viata si a fost transportat de urgenta la spital. Asasinul a scapat. Ministrul de interne, Rumen Petkov, i-a convocat pentru o reuniune de urgenta pe toti sefii politiei din tara, precum si pe procurorul general Nikola Filcev. Averea lui Kiulev, presedinte al celui mai mare grup financiar bulgaresc, DZI Financial Group, era estimata la 500 de milioane de dolari.

Ce are Sofia cu Moscova?

Are. Agentia bulgara de presa Focus a pus pe Internet o scurta, dar edificatoare biografie a lui Emil Kiulev, 48 de ani. Iat-o: Emil Kiulev s-a nascut pe 5 iunie 1957. A absolvit liceul rusesc din Sofia. Dupa efectuarea stagiului militar, se inscrie la Academia Nationala de Politie din Simeonovo si “lucreaza in sistemul ministerului de interne”. Isi ia o diploma si in Relatii Economice Internationale.
In 1989 infiinteaza prima companie privata din Bulgaria specializata in servicii legale si administrative Ð Contract Kiulev. Apoi infiinteaza ziarele “Kurier 5”, “Marita” si “Struma”. Tot in 1989 infiinteaza banca Tourist Bank, rebotezata ulterior Touristsportbank si mai tarziu Banca Comerciala si de Economii. In 1994 paraseste banca pe care o infiintase. Aceasta da faliment la foarte scurt timp. Dar n-are nimic. Creeaza in paralel banca Rosseximbank, care, cum ii spune si numele, se ocupa de relatiile comerciale cu Rusia.
Pe 7 decembrie 1999, Agentia de Privatizare Bulgara anunta licitatia pentru privatizarea Institutului de Asigurari de Stat (DZI). Pe 27 august 2002, DZI este achizitionata contra a 21,5 milioane euro de catre Contract Sofia, apartinand lui Kiulev. Rosseximbank se transforma in DZI Bank si asa se naste DZI Financial Group. In 2003, Kiulev este numit economistul anului in Bulgaria. In 2005 este asasinat.
Sa recapitulam: tanar, educat la scoala ruseasca, lucrator in aparatul comunist de represiune, comert international, investitor privat chiar din '89, faliment bancar, banca pentru interesele rusesti, privatizare de succes. Daca nici asta nu e profilul securistului-capitalist-de-succes-mafiot din Europa de Est… Bancherul bulgar Oleg Nedialkov a declarat ieri aceleiasi agentii Focus ca asasinarea lui Kiulev ar putea avea legatura cu “turismul sau cu interesele rusesti”.

Spre ce se indreapta tara?

In raportul de monitorizare a Bulgariei, dat publicitatii marti de catre Comisia Europeana, se afirma: “Ingrijorari foarte serioase exista in privinta nivelurilor inalte ale crimei organizate din Bulgaria, care pana acum nu a fost o prioritate pe agenda politica. In particular, frecventele asasinate la comanda ale unor persoane asociate cu grupuri ale crimei organizate reprezinta o provocare semnificativa la adresa statului de drept. Anumite tipuri de crima organizata, cum ar fi traficul de fiinte umane inclusiv adoptiile ilegale, exploatarea prostitutiei, traficul de masini furate si fraudele din asigurari (subl. ns.), precum si banii si documentele falsificate ce provin din Bulgaria afecteaza direct statele membre ale Uniunii Europene”.
Un asemenea diagnostic confirmat chiar a doua zi reprezinta o dovada ca Bulgaria se transforma intr-un paradis al mafiilor rusesti, ucrainene, turcesti, albaneze sau provenite din fosta Iugoslavie. Mai grav este ca exista riscul sa ne traga si pe noi dupa ea.

Cele mai citite

Iohannis, pe cale să rateze toate funcțiile importante din UE

Președintele Klaus Iohannis nu se află în cărți pentru niciun post important al Uniunii Europene, ce ar trebui decise astăzi în cadrul Consiliului European,...

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...
Ultima oră
Pe aceeași temă