11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCredinţă şi bâlci de Sfânta Marie Mare

Credinţă şi bâlci de Sfânta Marie Mare

La Maria Radna sau la Sâmbăta de Sus, ortodocşii, romano-catolicii şi greco-catolicii s-au închinat la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În fiecare an, de 15 august, sute de mii de transilvăneni şi de bănăţeni pleacă în pelerinaj. De la vechea mănăstire greco-catolică Rohia din Maramureş până la ctitoria ortodoxă a voievoodului Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, oamenii se strâng pentru a o cinsti pe Maica Domnului. Ca şi în anii precedenţi, epicentrul fervorii religioase a fost la Nicula, în judeţul Cluj.

70.000 de pelerini la Nicula

Câteva zeci de mii de pelerini ortodocşi şi greco-catolici au luat parte la tradiţionalul pelerinaj de la Nicula, de Adormirea Maicii Domnului. Unii dintre pelerini au ajuns încă de marţi seara la Nicula. Alţii au participat la un pelerinaj, care i-a purtat pe jos de la Gherla la Nicula şi care a fost condus de episcopul greco-catolic, PS Florentin Crihălmeanu.

Oamenii au venit din toate colţurile ţării, însă au fost şi grupuri de pelerini din Italia şi din Franţa. Numărul total al celor care au vrut să o cinstească astfel pe Fecioara Maria a fost estimat la 70.000 de oameni. Ei vor să se închine în faţa unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, pictată de preotul Luca din Iclod, despre care cred că ar fi făcătoare de minuni. Icoana, care ar fi lăcrimat la finalul secolului al XVII-lea, se află în vechea mănăstire greco-catolică, folosită azi de ortodocşi. La mănăstire, oamenii au ascultat slujba săvârşită de mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. Oamenii s-au aşezat la marginea pădurii, într-un amfiteatru natural de mari dimensiuni. „Am venit din Gherla. Pentru noi, Nicula este un loc sfânt. Aici ne putem curăţa de păcate. Dacă vin oameni din Buzău şi chiar din Cernăuţi, noi, care suntem din Gherla, să nu venim?”, a spus unul dintre pelerini. Pentru un altul, venit din Târgu-Mureş, aflat pentru prima dată la Nicula, pelerinajul a fost o experienţă intensă. „Este ceva extraordinar. Un sentiment de înălţare am avut. Cu siguranţă că voi mai veni”, a spus bărbatul din Târgu-Mureş.

Durerea pelerinilor

Greco-catolicii au participat la liturghia oficiată în biserica parohială din sat, de către episcopul unit de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Oamenii nu şi-au ascuns amărăciunea pentru faptul că nu se pot ruga în vechea lor biserică de zid, ridicată de episcopul greco-catolic Mihai Pavel la sfârşitul secolului al XIX-lea, care acum este în posesia mănăstirii ortodoxe, deşi lăcaşul de cult este obiectul unui proces de retrocedare care este tărăgănat de mai mult de un deceniu la Tribunalul Bacău. Profesorul Radu Zăgrean din Beclean spune că „am venit la tradiţionalul pelerinaj al greco-catolicilor. Are o tradiţie considerabilă. Suntem în condiţiile în care suntem. Mănăstirea greco-catolică a fost luată în 1948, nu a fost retrocedată şi noi ne-am retras aici, la această biserică din sat”.

Bâlci de Sfânta Maria

După slujba de Sfânta Maria Mare, oamenii au participat şi la bâlciul organizat an de an şi care aduce la Nicula un adevărat talmeş-balmeş de tarabe, de la cele care vând iconiţe sau rozarii la cele unde sunt vândute ceaune de tuci, mititei, fructe ori kurtos-kalacs. „Din păcate, nu au venit doar pelerini, ci şi cocalari. Urcă cu maşinile dealul spre mănăstire, nici vorbă să meargă pe jos ca ceilalţi pelerini. Mai şi claxonează”, s-a revoltat o tânără care şi-a petrecut la mănăstire marea sărbătoare. La Nicula, obiectele de artizanat au fost rarităţi. În schimb, au fost numeroase tarabele cu chinezării, cu icoane kitsch, cu cruciuliţe de turtă dulce sau cu pepeni.

Onor pentru părintele Boian

Cu ocazia pelerinajului de la Nicula, protopopul ortodox român din Dacia Ripensis, de pe Valea Timocului din Serbia, părintele Boian Aleksandrovici, a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj. Părintele Boian Aleksandrovici a reuşit să reintroducă liturghia în limba română în satele româneşti din sudul Dunării. Preotul român a avut de înfruntat ostilitatea Bisericii Ortodoxe Sârbeşti, iar ierarhii de la Belgrad au încercat să îl caterisească. La rândul său, episcopul Florentin Crihălmeanu l-a hirotonit ca preot pe tânărul diacon Nicu Oltean, pentru noua parohia care va fi deschisă în Floreşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă