17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCPJ: jurnaliste încarcerate, după dezvăluirea unor fapte de corupţie

CPJ: jurnaliste încarcerate, după dezvăluirea unor fapte de corupţie

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, Comitetul pentru Apărarea Jurnaliştilor (Committee to Protect Journalists, CPJ), organizaţie independentă nonprofit cu sediul în New York care promovează libertatea presei, a publicat pe pagina sa web (https://www.cpj.org) un material în care atrage atenţia asupra situaţiei a nouă ziariste aflate în închisoare pentru articolele lor, transmite Agerpres.

Majoritatea acestor femei jurnalist au fost acuzate şi condamnate pentru acţiuni contra statului, dar două dintre ele nici măcar nu au fost puse sub acuzare, potrivit unui studiu întocmit de CPJ. ”Vina” lor a fost aceea de a fi dezvăluit acte de corupţie, de a fi făcut anchete despre condiţiile deplorabile în care trăiesc unii oameni sau de a fi relatat despre mari catastrofe naturale. La aceste articole critice autorităţile au reacţionat prin diferite acuzaţii false şi prin trimiterea în închisoare a jurnalistelor, afirmă CPJ. 

Cele nouă ziariste prezentate marţi fac parte din totalul celor 199 de jurnalişti care – potrivit unui raport publicat în decembrie de CPJ – erau închişi în 2015, în diferite ţări ale lumii, pentru modul în care şi-au exercitat profesia. Cele mai multe cazuri raportate erau în China (49), Egipt (23) şi Iran (19).

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Boloş: Guvernul a adoptat o OUG cu măsuri de digitalizare. Una se referă la e-Case de marcat

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu măsuri de digitalizare, iar prima se referă la e-Case...
Ultima oră
Pe aceeași temă