25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăSpecialCovid-19 aruncă fotbalul și FIFA în haos

Covid-19 aruncă fotbalul și FIFA în haos

Duminică, la doar câteva minute după startul meciului Brazilia – Argentina, din preliminariile Cupei Mondiale, oficialii brazilieni din domeniul sănătății au obiectat față de participarea la meci a 3 jucători argentinieni, despre care cred că au încălcat carantina.

S-a luat decizia de a suspenda meciul.

Conform BBC Sports, jucătorii argentinieni au părăsit terenul Arenei Corinthians, după ce oficialii au cerut ca jocul să nu se mai dispute.

Această decizie și intervenție dramatică s-a luat la câteva ore după ce autoritățile sanitare din Brazilia au afirmat că patru jucători argentinieni veniți din Anglia trebuiau să intre în carantină.

Deși cei patru nu au fost nominalizați, jucătorii care evoluează în prima ligă engleză sunt Emiliano Buendia și Emiliano Martinez de la Aston Villa și Giovani lo Celso și Cristian Romero de la Tottenham Hotspur.

Martinez, Lo Celso și Romero au fost toți titulari în meciul de la Sao Paulo.

Cam la o oră după ce meciul a fost suspendat și în timp ce jucătorii brazilieni au avut un antrenament improvizat pe teren, Conmebol, forul de conducere al fotbalului sud-american, a transmis într-un comunicat:

” Prin decizia arbitrului de meci, meciul organizat de FIFA, între Brazilia și Argentina, pentru preliminariile Cupei Mondiale, este suspendat. Arbitrul și comisarul de meci vor prezenta un raport Comisiei de Disciplină a FIFA, care va stabili pașii care vor fi urmați. Aceste proceduri respectă cu strictețe regulamentele în vigoare.”

În Brazilia, cei care s-au aflat în Marea Britanie în ultimele 14 zile, înainte de a intra în țară, trebuie să stea în carantină timp de 14 zile de la sosire.

Anvisa, autoritatea sanitară din Brazilia, a comunicat înainte de meci: „Anvisa a cerut autorităților locale de sănătate să determine carantina imediată a jucătorilor, cărora li se interzice participarea la orice activitate și ar trebui să li se interzică să rămână în Brazilia.”

Covid-19 mută partidele de fotbal la masa verde

Acum doi ani era greu de imaginat că un virus venit din China ar fi putut afecta într-o așa manieră desfășurarea unei competiții fotbalistice sau chiar și a unui simplu meci de fotbal de calificare pentru Campionatul Mondial.

Iată că regulile sanitare au ajuns să facă parte din jocul de fotbal și să determine într-o măsură destul de mare soarta unei partide, ba chiar să influențeze cine se califică mai departe și cine rămâne acasă.

Jucătorii argentinieni au fost în pericol de a fi reținuți

Chiar mai mult, la partida dintre Brazilia și Argentina era cât pe ce ca jucătorii argentinieni care nu ar fi respectat carantina să fie reținuți la cererea autorităților medicale  pe fondul acuzațiilor că ar fi mințit în legătură cu situația lor sanitară.

Numai intervenția ambasadorului Argentinei în Brazilia, Daniel Scioli, a împiedicat reținerea celor patru.

Argentinienii le-au reproșat brazilienilor că nu au venit să ia măsuri înainte de startul partidei, în condițiile în care delegația se afla în Brazilia de 3 zile.
Cele 10 țări din CONMEBOL au încheiat un acord prin care fotbaliștii au voie să circule în cadrul bulei sanitare, putând astfel să participe la partidele din preliminariile Campionatului Mondial din Qatar.

Meciul nu s-a mai reluat, iar acum a apărut o dilemă juridică sportivă. Cui ar trebui să fie acordate cele trei puncte? Va fi ajutată Argentina pentru că o autoritate din țara echipei gazdă a oprit meciul?

„În America de Sud se poate întâmpla orice, așa cum s-a văzut duminica aceasta în clasicul dintre Brazilia și Argentina. Din acest motiv, pare dificil să ne aventurăm în privința soluției la grotescul care a avut loc în Brazilia – Argentina. Desigur, pare aproape evident că rezultatul final al acestui meci nu va fi rezolvat pe teren, din păcate”, susține Marca.

O sursă FIFA a făcut cazul și mai neclar: „Orice decizie vom lua, va fi criticată. În acest moment, este aproape exclus ca meciul să se joace, nu există date în calendar. În aceste cazuri, reglementările FIFA spun: În cazul în care un meci nu este jucat sau este suspendat definitiv din cauza forței majore, FIFA poate dispune repetarea acestuia”.

Protocolul de sănătate brazilian urmează a se stabili dacă este sau nu forță majoră

Conform sursei rămâne de stabilit dacă presupusul protocol de sănătate brazilian este „forță majoră” sau nu. Astfel, FIFA poate cere rejucarea sau va acorda Argentinei meci câștigat. Totuși, Conmebol și FIFA i-au ajutat pe argentinieni în orele dinaintea eventualei expulzări a celor patru jucători. Cele două foruri au considerat că bula care protejează toate echipele naționale a fost un motiv suficient pentru ca Argentina să nu-și trimită jucătorii acasă. Argentina a acționat conform regulamentului și de aceea jocul a fost început, a susținut Conmebol.

Federațiile din Argentina și Brazilia speră că echipele naționale nu vor fi afectate de acest incident.

Covid-19 tocmai a dat șah și la FIFA!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 168: țara vecină spune că Moscova dorește racordarea centralei din Zaporojie la Crimeea

UPDATE, ora 09:44: Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova,...

Europa va muri de frig cu ”încălzirea globală” pe piept

China a spus adio Acordului climatic. Rusia continuă să avanseze în adâncul Ucrainei. SUA trec prin cea mai gravă criză a mileniului. Uniunea Europeană se...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 168: țara vecină spune că Moscova dorește racordarea centralei din Zaporojie la Crimeea

UPDATE, ora 09:44: Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă