25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCorupţia, periculosul bumerang politic

Corupţia, periculosul bumerang politic

În ajunul alegerilor anticipate, Italia trăieşte în ritmul scandalurilor financiare. Mai multe scandaluri de corupţie implicând mari întreprinderi industriale au izbucnit în ultimul timp, accentuând dificultăţile economice ale ţării, care este deja sub semnul austerităţii.

În trei săptămâni, principalele formaţiuni politice ale Italiei şi trei dintre cele mai mari societăţi industriale au fost implicate în importante scandaluri financiare. Exact 21 de ani după declanşarea operaţiunii „Mâini curate“, care a adus la lumină un vast sistem de ­finanţare politică ocultă şi a sunat sfârşitul Democraţiei Creştine, italienii au sentimentul că au reapărut „vechii demoni“. În ultimele trei săptămâni scan­dalurile de corupţie au zguduit Italia, cotidianul La ­Repubblica relatând că „asemenea primei Republici, a doua este pe cale să expire sub loviturile anchetelor judiciare“.

La începutul lunii, mai multe anchete au vizat banca Monte dei Paschi din Siena, ai cărei responsabili sunt suspectaţi că au escamotat circa 700 milioane euro, pierderi prin operaţiuni cu produse derivate, şi au afectat indirect Partidul Democrat (PD, centru stânga).

Favorită în sondaje, această formaţiune este practic legată de instituţia bancară prin intermediul unei fundaţii, acţionară în Consiliul de administraţie şi controlată de princi­palele partide de stânga din Toscana

Bani negri

Săptămâna trecută, Liga Nord s-a trezit, la rândul ei, pusă în cauză, când Giuseppe Orsi, preşedintele grupului Finmeccanica, ce operează în sectoarele apărării şi aero-spaţial, a fost arestat în cadrul unei anchete asupra vânzării a 12 elicoptere Agusta guvernului indian. 

Contractul ar fi generat comisioane ilegale de 10 milioane euro, care au luat drumul seifurilor formaţiunii regionale Liga Nord. Magistraţii din Milano au anunţat şi punerea sub acuzare a unui influent lider al Poporului Libertăţii, partidul lui Silvio Berlusconi.

Este vorba de Roberto Formigoni, care a prezidat consiliul regional al Lombardiei până la demisia sa, în ianuarie, şi este suspectat că a participat la deturnarea a 8 milioane euro din fondurile regionale destinate finanţării unui spital, dar care, practic, au servit pentru a i se plăti vacanţe însorite. Attilio Geroni, redactor-şef la cotidianul economic Il Sole 24 Ore, sublinia că are sentimentul că istoria se repetă, dar de această dată consecinţele ar putea avea efect teribil pentru economia italiană. În afara MTS şi Finmeccanica, societatea petrolieră ENI este şi ea implicată prin deschiderea unei anchete privind presupusa vărsare de comisioane oculte responsabililor algerieni, în cadrul unui contract cu Algeria.

Declaraţia lui Berlusconi, potrivit căruia „mita există şi este inutilă negarea acestor intervenţii necesare când vrei să ­negociezi cu companii sau cu regimuri din lumea a treia“, a provocat reacţii în aproape întreaga clasă politică, o clasă politică ce riscă să plătească scump această succesiune de scandaluri. În mod special, scandalul Finmeccanica ar putea avea consecinţe redutabile pentru dreapta. Actualul guvern are motive de îngrijorare, pentru că justiţia italiană consideră că el nu şi-a îndeplinit datoria de a controla gestionarea grupului industrial în cadrul căruia statul este majoritar. O acuzaţie care apasă greu peste actualul premier demi­sio­nar Mario Monti, candidat pentru preşedinţia Consiliului de miniştri şi susţinut de o mişcare centristă. 

Cele mai citite

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...
Ultima oră
Pe aceeași temă