20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCorupţia în Bulgaria depăşeşte de două sau trei ori media europeană

Corupţia în Bulgaria depăşeşte de două sau trei ori media europeană

Corupţia în Bulgaria, cu 150.000 de mite pe lună, depăşeşte de două sau trei ori media europeană şi constituie “o problemă endemică”, a reclamat luni Centrul pentru studiul democraţiei (CSD) de la Sofia, potrivit Mediafax.

În urma unei anchete în rândul populaţiei bulgare, reiese că persoanele chestionate consideră corupţia de două ori mai des practicată, comparativ cu media europeană, în serviciile publice vamale, de justiţie, poliţie, sănătate şi educaţie, potrivit unui raport al CSD.

Conform unui index de calcul european, corupţia în Bulgaria atinge 25 de puncte, în timp de media europeană se situează la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt România (31), Lituania (27) şi Slovacia (27).

“Din cauza nepedepsirii corupţiei la nivelurile înalte ale puterii (…) Bulgaria este una dintre puţinele – dacă nu singura – ţară din Europa fără corupţie politică dovedită” de tribunale, arată CSD în acest studiu finanţat de fundaţia germană Friedrich Ebert.

“Contractele publice, inclusiv proiectele finanţate de UE (…) constituie instrumentul cel mai puternic al corupţiei politice”, constată CSD. Criza a exacerbat concurenţa între companii pentru a obţine contracte de achiziţii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici şi administraţiei să obţină comisioane ilegale, adaugă Centrul.

Centrul de studiu al democraţiei evaluează corupţia pe baza anchetelor privind participarea cetăţenilor la acte de corupţie şi presiunea pe care aceştia o resimt să dea mită.

Corupţia în administraţie a crescut în 2011 în raport cu 2010, un individ din patru acordând bani sau un cadou pentru a obţine un serviciu administrativ, conform raportului.

Sporirea controlului asupra administraţiei de la aderarea Bulgariei la UE a avut totuşi un efect de descurajare a corupţiei, arată CSD. Astfel, numărul persoanelor care au dat mită în urma unor presiuni a scăzut – de la 70 la sută la 48 la sută – în cinci ani. În acelaşi timp, numărul bulgarilor care au dat un cadou sau bani fără cerere explicită din partea unui angajat a crescut de la 4 la sută la 11 la sută, conform studiului.

Bulgaria ca şi România este supusă unui mecanism de supraveghere de către Comisia Europeană care critică cu regularitate ineficienţa justiţiei în faţa corupţiei.

Cele mai citite

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă