12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialCorespondentul Rl, Paul Cozighian: Am fost trei săptămâni la Roland Garros |...

Corespondentul Rl, Paul Cozighian: Am fost trei săptămâni la Roland Garros | REPORTAJ ROMÂNIA LIBERĂ

În calitate de corespondent RL am trăit, în direct, toate emoțiile unui turneu pe care nu-l vom uita prea curând.

Pe fondul atacurilor teroriste din Anglia și al prelungirii stării de urgență pe teritoriul Franței, Internaționalele de la Roland Garros de anul acesta s-au desfășurat în condiții de securitate ieșite din comun.

Accesul nu se putea face decât după o serie de cel puțin patru controale, iar bagajele mai mari de mărimea unui rucsac simplu nu erau acceptate. Au fost amenajate barăci speciale puțin înaintea accesului în zona securizată, unde spectatorii puteau să-și lase – pe tot parcursul zilei – bagajele mai mari sau căștile de motocicletă, de pildă…

Forțe de poliție înarmate până în dinți (în afara terenurilor) și susținute de brigăzi speciale de securitate (în incinta complexului) angajate de Federația Franceză de Tenis au asigurat buna desfășurare a competiției.

O sumedenie de camere video urmăreau absolut tot ce se petrece pe aleile dintre terenuri, pe terenuri și în toate spațiile interioare: restaurante, buticuri, muzee, centrele de presă scrisă și radio-TV.

Publicul, obișnuit de ceva vreme cu aceste rigori, s-a pliat cu docilitate și răbdare la toate controalele, dornic să poată profita liniștit de spectacolul oferit de idolii săi.

Românii, remarcați

Din punctul nostru de vedere, prima săptămână a fost dominată de cele trei frumoase victorii consecutive obținute de Marius Copil și, respectiv, Ana Bogdan în calificările care aveau să-i plaseze pe cei doi sportivi români, pentru prima oară în cariera lor, pe tabloul principal.

Evoluția lui Copil a fost remarcată de însuși Patrick Mouratoglou, coach-ul Serenei Williams, consultant de lux pentru canalul TV Eurosport, care a ținut să-l felicite personal pe Marius pentru modul cum a abordat acest început de turneu.

Canicula din prima săptămână avea însă să lase urme. Nici Copil, nici Bogdan nu au reușit să treacă de primul tur, poate și cu gândul la sezonul de iarbă, mai propice lor, unde tabloul principal le va surâde din start, grație poziției dobândite în clasament.

Speranțe și eșecuri

Primul tur avea să fie catastrofal și pentru Begu, Niculescu și Țig, ajunse la Paris cu diverse accidentări mai vechi sau mai noi, insuficient de bine tratate din cauza programului infernal impus de sezonul pe zgură…

Speranțe frumoase ne-a produs Sorana Cîrstea, în revenire de formă, ea jucând un tenis spectaculos și viril, reușind să se califice în turul 2, eliminată acolo de o mare specialistă a zgurei, spanioloaica Suarez-Navarro.

La dublu, băieții noștri – Mergea și Tecău – au fost eliminați prematur. Ceva mai bine s-au mișcat Begu și mai ales Olaru, care au reușit performanțe-record, ieșind din competiție doar în faza sferturilor de finală.

Deși ajunsă la Paris cu o gleznă în suferință, Simona Halep s-a mobilizat, s-a concentrat și a urcat până în finală, unde pornea favorită logică, ținând cont de experiența și motivația ei, dublate de obișnuința de a juca pe zgură.

Din păcate, ea nu a reușit să treacă peste presiunea impusă de oportunitatea de a ajunge pe primul loc în clasamentul WTA, cel al ultimelor 12 luni, o premieră în tenisul românesc. Ea s-a împotmolit la jumătatea setului 2 al finalei, la doar 3 ghemuri distanță de titlul suprem.

Reacții după finala pierdută

Prezentă la meci, celebra jucătoare Martina Navratilova, câștigătoare aici în 1982 și 1984, avea să facă după meci o remarcă interesantă pentru Simona: „Halep a jucat cu prudență, în speranța că Ostapenko va face greșeli. Trebuie să joci ca să câștigi, nu să joci ca să nu pierzi…“.

Tot după finală – în exclusivitate pentru „România liberă“ – au mai răspuns întrebărilor Jean-Paul Loth (77 de ani), fostul căpitan de Cupă Davis al Franței, mare prieten al tenisului românesc și de mulți ani consultant al televiziunii publice franceze, precum și Patrick Mouratoglou (47 de ani), antrenorul Serenei Williams și consultant Eurosport France.

Jean-Paul Loth: „Simona trebuie neapărat să-și perfecționeze serviciul și să-și depășească stresul de a participa la o finală de Grand Slam. Mă așteptam să o văd mai combativă și mai inovantă“.

Patrick Mouratoglou: „Simonei i-a lipsit puțină luciditate la finalul setului 3.

Dar, în același timp, trebuie să te pui în locul ei: este extrem de dificil să joci când ai în fața ta o presiune atât de mare din partea unei adversare cu un stil de joc precum cel al Jelenei Ostapenko. Adică un joc unde adversara face totul; face jocul, face greșelile și face și punctele câștigătoare!

Simona a fost subjugată de această presiune. S-a gândit prea mult la ocazia ratată în setul 2 și s-a bazat prea mult pe eventualele greșeli ale Jelenei în setul al 3-lea. Dar nu trebuie să o condamnăm – repet – fiindcă a fost atât de tare bombardată cu lovituri câștigătoare din toate părțile, încât nu a putut să mai facă mare lucru… Simona a jucat prea mult pe centrul terenului, fără intenții de a puncta, dând mingi adversarei ca să o plesnească în retur. Pe măsură ce punctele Jelenei reușeau, Simona s-a crispat și a jucat tot mai scurt, intrând practic într-un cerc vicios.

Asta e viața, ăsta este tenisul… Sunt însă convins că va reuși să câștige până la urmă!“. 

Calificarea Simonei în finală recompensează regularitatea sa pe zgură în acest sezon: semifinală la Stuttgart, victorie la Madrid și finale la Roma și aici, la Roland Garros.  

 

 

 

Cele mai citite

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă