De când s-au separat, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Coreea de Nord şi Coreea de Sud s-au dezvoltat în mod diferit.
După câteva guverne pro-americane, Sudul a devenit o putere economică la nivel mondial. Coreea de Sud reprezintă ce-a de-a 15-a economie a lumii, conform clasamentelor întocmite de către ONU, FMI, Banca Mondială sau CIA World Factbook, şi se află pe locul şapte în clasamentul mondial al exportatorilor, poziţionându-se înaintea Italiei, Marii Britanii, Spaniei sau Elveţiei. Companiile sud-coreene Samsung, Hyundai sau LG sunt cunoscute peste tot în lume. Profitul net al companiei sud-coreene Samsung a fost de aproape o jumătate din întregul PIB al Coreei de Nord în 2011.
Coreea de Nord, a cărei filosofie de piaţă este cea a auto-suficienţei, a devenit o ţară recalcitrantă şi incredibil de săracă, al cărei PIB pe cap de locuitor este de două sau de trei ori mai mic decât al celui mai sărac stat din Europa: Republica Moldova.
FOTO: Cum arată, în exterior şi interior, AVIOANELE din flota aeriană a COREEI DE NORD
COREEA DE NORD, aşa cum nu ai mai văzut-o niciodată. Vezi câteva IMAGINI inedite!
Însă datele prezentate în galeria foto de mai sus, aşa cum au apărut şi în ediţia online a publicaţiei The Guardian, nu pot explica numărul bizar de mare de refugiaţi nord-coreeni care ajung în Coreea de Sud şi care, ulterior, aleg să se întoarcă acasă. Fenomenul pare, însă, la fel de ciudat precum cel cu privire la persoanele care au stat zeci de ani în închisoare, care au fost eliberate şi care fac tot posibilul pentru a fi închise din nou, după ce constată că nu se pot adapta cerinţelor noii societăţi în care au fost „aruncaţi” după ispăşirea pedepsei.
În plus, diferenţele economice ar avea un cuvânt foarte greu de spus în situaţia în care reunificarea celor două ţări ar fi pusă pe tapet. Dacă, în momentul unificării Germaniei de Vest cu Germania de Est, PIB-ul pe cap de locuitor al celor din est era de 40% din PIB-ul pe cap de locuitor al germanilor din vest, situaţia este cu mult mai crâncenă în cazul celor două Corei: un nord-coreean produce, în medie, doar 5% din cât produce, în medie, un sud-coreean, conform Business Insider.
Prin intermediul galeriei de mai sus vă prezentăm câteva date concrete care subliniază diferenţele majore dintre cele două ţări aflate pe picior de război. Unele cifre ar putea să vă uimească!
TOP 5 cele mai vizualizate galerii foto din luna aprilie:
1. FOTO: Spuneţi-le „ADIO”! Acestea sunt animalele pe care nu le veţi mai vedea niciodată
2. FOTO. Traian Băsescu şi Elena Udrea, aşa cum nu i-ai văzut niciodată!
3. FOTO. Abramovici a fost DETRONAT. Cum arată cel mai mare IAHT din lume, în valoare de 400 milioane de euro
4. FOTO: Arsenalul militar al IRANULUI. Vezi ce submarine, tancuri, rachete şi avioane deţine!
5. TITANICUL, abia pe locul 7! Vezi care au fost cele mai mari DEZASTRE maritime din istorie!