6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialCopiii români la care americanii se uită cu admirație

Copiii români la care americanii se uită cu admirație

„Vin românii!“, se aude în sală și se face imediat liniște. Suntem în Statele Unite ale Americii, iar în sală se află sute de persoane din întreaga lume. Aici, românii sunt admirați și respectați. Meritul este al profesorului Ion Băraru, de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța, și al elevilor coordonați de el, care au cucerit, și anul acesta, cele mai bune premii la concursurile organizate de NASA.

Anul acesta au fost 34 de medalii la NASA Space Settlement Design Contest, față de numai șapte ale americanilor. Lumea nu prea înțelege cum dintr-o țară așa de mică, cu mai puțin de 20 de milioane de locuitori, vin copii atât de deștepți, care îi întrec nu numai pe americani, dar și pe colegii lor de pe tot globul.

A început în 2004

Totul a început în anul 2004, când elevii de la „Mircea“ au participat pentru prima dată. Au uimit juriul și s-au întors cu marele premiu. De atunci premiile au continuat să vină. ”Inteligenţa românească se manifestă atunci când găseşte sol fertil, dar şi udător, aşa cum trebuie. Scopul meu declarat este de a stârni interesul elevilor pentru ştiinţele spaţiale, ca astfel şi cei interesaţi,  Agenţia Spaţială Română şi Agenţia Spaţială Europeană, să îşi aplece privirile către acest imens potenţial din această ţară”, spunea recent profesorul Ion Băraru. Din 2004, a pregătit câteva sute de elevi. Spune că profesorul este egalul elevilor și că aceștia ar trebui să devină mai buni decât el, altfel menirea sa ca dascăl nu este îndeplinită.

Au ajuns în SUA

Echipa care a imaginat o stație spațială toroidală, Helios, a fost la mijlocul lunii mai în Los Angeles, pentru a-și prezenta lucrările. Au fost primiți exact așa cum spuneam la începutul articolului. Proiectul lor a fost unul dintre cele mai bune din lume, și au participat câteva sute. De fapt, au fost 562 de proiecte, la care au participat 1.567 de elevi și 222 de profesori de pe tot globul. „Helios – Celestial Pioneer“ este, de fapt, un proiect care vizează construirea mai multor stații, pe Lună și pe Marte, pe care copii le-au imaginat și apoi le-au pus pe hârtie. S-au gândit la tot ceea ce este necesar pentru a putea susține acolo circa 20.000 de persoane, de la asigurarea hranei la posibilități de recreere. Din echipajul elevilor care au lucrat la proiectul „Helios – Celestial Pioneer“ au făcut parte: Diana Andreea Catană, Marina Cozma, George Costin Dobrin, Maria Enache, Valentina Isbăşoiu, Matei Ioan Popovici, Andreea Cristina Stanciu, Dalia Irina Stoian, toţi în clasa a X-a. Anul acesta a mai obținut premiu proiectul „Space Burg“, elaborat de elevii din clasa a VII-a Alina Lascu şi Maria Laura Dumbravă, dar
s-au primit și câteva mențiuni: Center of Universal Research on Illnesses and Epidemics“ „Eirene“, „Minerva“, „Deloc“, „Omnium Space Settlement“, „Sirius“şi „Terranova“.

Un model de urmat

Toți acești copii își sacrifică zilele libere pentru a învăța. ”Au fost momente în care practic îl obligam să nu mai stea cu ochii în cărți și să iasă afară, să se joace”, ne-a spus părintele unuia dintre ei. În puținul timp liber care le rămâne, preferă să citească, să afle lucruri noi. Într-o lume care pare să pună accentul tot mai mult pe frivolitate și bani câștigați cât mai ușor, copiii aceștia sunt un indiciu că viitorul României mai are speranțe.

Cele mai citite

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

Cîțu, la ieșirea de la DNA: “Mi-am îndeplinit atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislației în vigoare”

Senatorul Florin Cîțu, fost premier, susține că a aprobat achizițiile de vaccinuri anti - Covid "cu respectarea legislației în vigoare". Cîțu a făcut această declarație...

Rusia – Ucraina, ziua 651: Germania recunoaște întârzierile în livrarea de arme

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se...
Ultima oră
Pe aceeași temă