18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCopiii nevazatori platesc pentru birocratia autoritatilor

Copiii nevazatori platesc pentru birocratia autoritatilor

» Cei aproape 100 de copii cu deficiente de vedere de la scoala Speciala din Bucuresti, carora Protectia Copilului le-a interzis sa calce in internat, au revenit la cursuri.

 

» Problema care a generat situatia absurda in care s-au trezit elevii nevazatori pe 15 septembrie nu s-a rezolvat nici acum: directiile judetene tot n-au trimis catre Protectia Copilului Sector 2 banii aferenti cazarii si meselor  elevilor din judetele arondate scolii din Bucuresti.

 

» Cei aproape 100 de copii cu deficiente de vedere de la scoala Speciala din Bucuresti, carora Protectia Copilului le-a interzis sa calce in internat, au revenit la cursuri.

 

» Problema care a generat situatia absurda in care s-au trezit elevii nevazatori pe 15 septembrie nu s-a rezolvat nici acum: directiile judetene tot n-au trimis catre Protectia Copilului Sector 2 banii aferenti cazarii si meselor  elevilor din judetele arondate scolii din Bucuresti.

 

Cu o simpla semnatura, primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu, a trimis inapoi acasa peste 40 de copii cu deficiente de vedere din mai multe judete ale tarii, care venisera in prima zi de scoala la unitatea speciala de invatamant cu clasele I-VIII din Bucuresti. Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 2 a anuntat noutatea foarte tarziu, cand copiii apucasera deja sa vina in Capitala. Motivul pentru care au avut de suferit cei 40 de elevi plus alti circa 60 care inca nu luasera drumul Bucurestiului a fost explicat cu nonsalanta de conducerea DGASPC:  de la directiile judetene nu s-au primit banii de cazare si masa pentru acesti elevi. Nici acum nu au fost trimisi banii din teritoriu, iar suma pe care DGASPC trebuie sa o recupereze este de ordinul zecilor de miliarde de lei. Numai anul trecut acoperirea cazarii si meselor copiilor nevazatori de la scoala Speciala s-a ridicat la suma de 28 miliarde lei.

Surpriza n-a fost cea pregatita de directoarea scolii
Pana pe 15 septembrie, directoarea scolii Speciale cu clasele I-VIII pentru Nevazatori din Sectorul 2 al Capitalei, Felicia Lucaci, nu i-a lasat pe elevi sa intre in unitatea de pe strada Austrului, ca sa le faca o surpriza cu partea de cladire renovata peste vara. In prima zi de scoala, surpriza a fost insa alta pentru 100 dintre cei 170 de copii cu deficiente de vedere inscrisi aici: unii au fost sunati sa nu vina, ca scoala e inchisa, iar celor care ajunsesera deja li s-a trantit in nas usa internatului – Centrul de Ingrijire si Gazduire "Neghinita". Ca "e inchis", asa le-a spus portarul, dupa ce copiii au venit, din 19 judete, la scoala. Cand a ajuns si directoarea, i-a gasit plouati, cu bagajele in strada. "Vreo 40 de copii au fost trimisi inapoi acasa din cauza ca primarul Ontanu a semnat decizia asta", a aflat inca de atunci Felicia Lucaci.

Asa ca elevii au facut cale intoarsa spre casa, cu putinii bani de buzunar pe care-i aveau. Printre ei, Madalin Constantin, un elev de clasa a VIII-a dintr-un sat de langa Cernavoda, care vede cat de cat si venise singur, cu trenul. Abia coborase pe peron, in Gara de Nord din Capitala, cand l-a apelat mama lui sa-i spuna ca trebuie sa se intoarca. "Primaria din sat i-a sunat pe parinti ca e inchis internatul, ca nu se da de mancare… Am cheltuit banii aiurea, un milion si ceva dus-intors", se plange Madalin. Colegul sau de clasa Catalin, o zvarluga de baiat de-un metru jumatate, este din Teleorman si venise mai aproape de Bucuresti inainte de inceperea scolii, la o matusa din Cornetu, "pe langa Bragadiru". Nu stie cine a sunat la matusa lui ca sa anunte ca internatul e inchis, nici nu-l intereseaza. El s-a bucurat ca a mai avut timp sa se joace Counter Strike la calculator si sa citeasca "Ultimele zile ale lui Hitler". De vreo doua saptamani a reusit sa intre in camera lui de la internat.

Alti copii au facut naveta, constiinciosi ca niste oameni mari. Doua surori gemene din localitatea damboviteana Podul Rizii au venit la Bucuresti cu trenul zi de zi, "cu tot felul de betivi in vagon", pe frig si ploaie, pana au racit. "Plecam la 5.30 de acasa, faceam trei kilometri pe jos pana la gara si ajungeam la scoala pe la 7.50, iar dupa ore ne intorceam", povestesc Oana si Marina Duminica, si ele eleve in clasa a VIII-a. Florentina Aiftodoaie, colega cu gemenele, a gasit alta solutie. Cand a aflat ca internatul este inchis, era deja in autocar cu tatal si cu sora ei, eleva tot in Bucuresti, la liceul pentru nevazatori din Vatra Luminoasa.

"Am plecat de acasa duminica seara, ca sa ajungem in Bucuresti luni dimineata, sa ne cazam si sa mergem la deschiderea anului scolar", povesteste Florentina. Cum la internat era inchis si pentru ea, directoarea scolii a vorbit cu colegii de la Vatra Luminoasa si Florentina s-a cazat cu sora ei acolo, pana ce a putut veni in internatul "Neghinita".
Situatia elevilor s-a rezolvat, acum sunt cazati si primesc mancare, insa directiile judetene de protectia copilului nu si-au platit nici pana acum datoriile catre DGASPC Sector 2, ceea ce mentine starea de ingrijorare printre cei din conducerea scolii si copii. Riscul ca elevii nevazatori sa fie aruncati afara din internat inca exista.

NEMULTUMIRI
» Situatii asemnanatoare, dar nu atat de grave, au mai fost si in alti ani la scoala din str. Austrului, de cand administrarea internatului a fost preluata de DGASPC Sector 2, spune Felicia Lucaci. "Sunt doi frati din Craiova pe care in fiecare an i-au trimis inapoi acasa, pentru ca nu veneau banii de la Dolj", exemplifica Lucaci, suparata si dintr-un alt motiv: DGASPC a redus numarul de locuri pentru nevazatori din acest camin, cazeaza acolo si copii de la scoala Waldorf, si elevi cu deficiente de auz, si, "mai grav, in acelasi internat stau si fetele, si baietii".

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă