22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialCoordonatorul Punctului Naţional de Contact pentru Romi critică etichetarea ETNICĂ a cazului...

Coordonatorul Punctului Naţional de Contact pentru Romi critică etichetarea ETNICĂ a cazului de sclavie de la Berevoiești

Coordonatorul Punctului Naţional de Contact pentru Romi, Ciprian Necula, condamnă cazul de la Berevoieşti (Argeş), dar şi etichetarea etnică a acestuia, şi susţine că infracţionalitatea nu are etnicitate, informează Agerpres.

„Ministerul Fondurilor Europene a luat act de reflectarea în presă a acţiunii DIICOT de destructurare a mai multor grupuri infracţionale organizate, specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane. Infracţionalitatea nu are etnicitate şi suntem în măsură să spunem că nu există niciun fel de cutumă a romilor în a deţine sclavi, dimpotrivă, până în urmă cu 160 de ani ei erau victime ale acestui fenomen. Sunt fireşti oroarea şi revolta pe care le produce tratamentul inuman şi degradant aplicat semenilor, însă nu pot fi acceptate speculaţiile care folosesc asemenea regretabile situaţii pentru a culpabiliza o întreagă categorie etnică de cetăţeni’, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Ciprian Necula. 

În document se menţionează faptul că programele de incluziune socială pe care MFE le-a elaborat contribuie la îmbunătăţirea situaţiei persoanelor marginalizate şi excluse social indiferent de etnie, prevenind apariţia unor astfel de situaţii. ‘Liniile de finanţare deschise recent din Programul Capital Uman finanţează intervenţii integrate în astfel de comunităţi. Punctul Naţional de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene solicită autorităţilor să identifice situaţiile similare şi să aplice măsuri de prevenire, având în vedere că acestea pun în pericol convieţuirea cetăţenilor români, indiferent de etnie, religie, gen, orientare sexuală ori condiţie socială. De asemenea, face apel la societatea civilă să ia atitudine faţă de asemenea denaturări ale realităţii, potenţial generatoare de manifestări rasiste şi incitatoare la ură inter-etnică, şi să sprijine eforturile Guvernului României de a promova incluziunea socială, înţelegerea şi cunoaşterea reciproce dintre majoritari şi minoritari, în spiritul valorilor democratice ale societăţii moderne”, se mai arată în comunicat. 

Punctul Naţional de Contact pentru Romi funcţionează în cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi este responsabil de coordonarea eforturilor naţionale de îmbunătăţire a situaţiei cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, de implicare în procesul de evaluare şi monitorizare a progreselor înregistrate sub umbrela Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015-2020. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă