2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialControverse legate de Brexit. Cine are interesul să mintă?

Controverse legate de Brexit. Cine are interesul să mintă?

Afirmaţiile cheie făcute de cele două tabere înainte de referendumul britanic privind apartenenţa ţării la UE au fost caracterizate ca fiind 'înşelătoare' de un raport al unei comisii transpartinice, relatează vineri DPA, potrivit Agerpres. 

Campania care militează pentru ieşirea din UE susţine că Marea Britanie ar avea parte de un aport săptămânal de 350 de milioane de lire sterline (512,4 milioane de dolari) dacă nu mai plăteşte contribuţiile la UE, afirmaţie 'foarte înşelătoare pentru electorat', estimează raportul Comisiei pentru trezorerie a Camerei Comunelor. 

'Este foarte nefericit că au ales să plaseze această cifră în centrul campaniei lor', au apreciat parlamentarii britanici. 'Acest lucru s-a făcut în contextul unor probe copleşitoare, inclusiv cea furnizată de preşedintele Autorităţii de statistică a Marii Britanii, care demonstrează că este înşelătoare', mai menţionează raportul. 

Potrivit sursei citate, tabăra care susţine Brexitul nu ţine cont de rabatul la plata obligaţiilor bugetare către UE, care este de circa 85 de milioane de lire sterline pe săptămână. În acelaşi timp, afirmaţia taberei care susţine rămânerea în UE, sprijinită de prim-ministrul David Cameron, că o familie medie ar câştiga cu 4.300 de lire sterline mai puţin pe an dacă ţara iese din blocul comunitar este 'probabil să fie prost înţeleasă de cititori, în special în tensiunea campaniei'. 

'S-ar putea ca mulţi cititori să creadă că cifrele se referă la efectul părăsirii UE asupra venitului disponibil pe gospodărie, ceea ce nu este cazul', menţionează raportul, precizând că cifra de 4.300 de lire sterline reprezintă impactul estimat al Brexitului asupra PIB-ului pe gospodărie. De asemenea, afirmaţia taberei pro-UE că trei milioane de joburi depind de rămânerea Marii Britanii în UE este şi ea înşelătoare, notează comisia. 

'Cursa înarmărilor a unor afirmaţii şi contraafirmaţii tot mai şocante făcute de ambele tabere produce nu numai confuzie în rândul populaţiei, ci în acelaşi timp sărăceşte dezbaterea politică', a spus Andrew Tyrie, preşedintele comisiei. Ambele campanii s-au încins cu mai puţin de patru săptămâni înainte de votul de la 23 iunie. 

Cele mai citite

Nu poți să vii să ridici pretenții, să fii viitorul președinte al României cu niște șmecherii ieftine

Se pare că între Marcel Ciolacu și Mircea Geoană nu există prietenie, iar actualul al doilea om în NATO nu va avea sprijinul...

Primarul Cherecheș anunța că e prieten cu Ciolacu și Ciucă, doar cu patru luni înainte să fie condamnat la închisoare și să fie capturat...

Fostul primar de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care acum este arestat în Germania, anunța cu doar patru luni mai înainte că el este...

Negrescu: Există trei variante pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul anului

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu afirmă duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen...
Ultima oră
Pe aceeași temă