17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialContractele cu energie ieftină vor fi reziliate. Peste 7 ani

Contractele cu energie ieftină vor fi reziliate. Peste 7 ani

Contractele bilaterale de vânzare a energiei de către compania de stat Hidroelectrica, în afara bursei de energie OPCOM, vor fi reziliate „la primul termen posibil”, a spus ieri conducerea producătorului.

„Conducerea Hidroelectrica a transmis, la începutul acestei săptămâni, către beneficiarii contractelor bilaterale care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM (bursa de energie – n.r.), notificarea privind in­tenţia de reziliere a contrac­telor aflate în derulare, la primul termen posibil, în conformitate cu prevederile legale şi contractuale”, se arată într‑un comunicat al companiei de stat remis ieri.

Aproximativ jumătate din contracte, ce au fost prelungite în 2009, expiră însă în 2018, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica nu se poate atinge de ele până atunci. Decizia companiei a fost luată în urma angajamentelor asumate de Guvern în faţa Fondului Mo­­netar Internaţional, a Băncii Mon­­­diale şi a Comisiei Europene.

Contractele pe bursă scapă

Rezilierea nu va privi şi contractele semnate în cadrul bursei de energie OPCOM, chiar dacă şi aici au existat înţelegeri dezavantajoase pentru stat. ArcelorMittal Galaţi a obţinut un astfel de contract la bursă, de cumpărare de energie ieftină la un preţ doar un pic mai mare decât cel oferit băieţilor deştepţi, în urma unei înţelegeri nerecunoscute privitoare la organizarea ofertei. La sfârşitul anului 2010, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari. În 2009, ArcelorMittal Galaţi şi-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 într-un mod similar.

Încă 7 ani de energie ieftină

„Contractele cu băieţii deştepţi au fost semnate pe vremea lui Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian le-a prelungit din 2008 până în 2014, iar domnul Videanu le-a mai prelungit o dată, modificând termenele de plată, până în 2018″, arăta acum o lună istoria acestor contracte şeful statului, Traian Băsescu.

Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries). Hidroelectrica este cel mai mare producător de electricitate din România, asigurând, în condiţii hidrologice normale, circa o treime din producţia la nivel naţional, şi are, totodată, cele mai mici costuri de producţie a energiei.  Text Box:

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă