2.5 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialConsumul de pește este benefic pentru auz (studiu)

Consumul de pește este benefic pentru auz (studiu)

Consumul de pește, de cel puțin două ori pe săptămână, poate îmbunătăți și microcirculația sangvină la nivelul urechii interne, contribuind astfel la păstrarea auzului – este concluzia unui amplu studiu realizat de cercetători americani, informează Agerpres.

Încă din 2007 cercetători de la Universitatea din Sydney (Australia) au constatat la femei de peste 54 de ani — cele care prezentau o deteriorare a microcirculației retinei—, un risc crescut de pierdere a auzului pe frecvențe joase. Aceeași echipă a constatat — după o observație de cinci ani — că auzul a aproape 3.000 de femei și bărbați din această categorie de vârstă era mai bun dacă mâncau pește de cel puțin două ori pe săptămână.

Studiul american apărut în septembrie 2014 are o cu totul altă anvergură, desfășurându-se timp de 18 ani pe 65.215 femei care în 1991, la începutul cercetării, aveau vârste cuprinse între 25 și 42. Pe durata studiului, 11.606 dintre ele au suferit alterări ale auzului. Multitudinea de date analizate le-a permis cercetătorilor de la departamentul de biostatistică de la Harvard să calculeze precis impactul consumului de pește, eliminând celelalte aspecte. Potrivit dr Sharon Curhan și a colegilor săi de la Brigham and Women's Hospital din Boston, 'rezultatele demonstrează faptul că unele schimbări dietetice pot contribui la reducerea riscului de pierdere a auzului'.

"Acizii Omega 3 sunt molecule prezente în toate membranele și îndeosebi în cele ale urechii interne și ale retinei", iar aceste organe au funcții care depind de calitatea membranelor, influențată ea însăși de acizii omega 3, a explicat profesorul Jean-Michel Lecerf, șeful serviciului nutriție de la Institutul Pasteur din Lille (Franța).

"Consumul de pește poate fi considerat în general bun pentru sănătate, dar cu moderație, fiindcă în pește se găsesc și metale grele și elemente nocive pentru sistemul endocrin', avertizează dr Laurent Chevalier, medic nutriționist. El recomandă consumul a două porții de pește pe săptămână, dintre care unul gras de tip somon, sardină, scrumbie sau hering. 'Sunt doar date epidemiologice, iar surditatea este un mecanism complex. Se poate confirma însă importanța elementelor omega 3, fără să facem din aceasta un panaceu", adaugă Chevalier.

Cele mai citite

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă