16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialConstruiţi-vă singuri uşile culisante

Construiţi-vă singuri uşile culisante

Uşile culisante s-au impus în ultimii ani ca fiind una dintre cele mai viabile soluţii pentru problema funcţionalităţii în zonele de trecere.

Acest tip de uşă prezintă marele avantaj al deschiderii laterale, faţă de uşile obişnuite, pe balamale, care se deschid fie în interior, fie în exterior. Indiferent de direcţia de deschidere, funcţionalitatea spaţiului respectiv va avea de suferit. Lucrurile stau cu atât mai rău în cazul anumitor zone ale apartamentelor de bloc cum sunt holurile înguste, baia, uneori chiar şi bucătăria. Culisarea laterală a uşii elimină în totalitate disconfortul pe care îl generează acest gen de disfuncţionalitate.
Un alt avantaj al uşilor culisante este dat de suprafaţa mare pe care o pot închide: golul de uşă poate fi dublat cu uşurinţă faţă de unul clasic, iar atunci când se doreşte o deschidere mai amplă între cele două încăperi separate de uşile culisante, ea poate fi obţinută foarte simplu. La toate acestea mai trebuie adăugat faptul că acest tip de uşi poate fi realizat relativ uşor de oricine, având costuri reduse. Vom exemplifica acest lucru în cele ce urmează luând drept exemplu uşile construite pentru a închide spaţiile de depozitare construite în vestibulul unui apartament de bloc.
Plăcile din MDF folosite au fost decupate la dimensiunile necesare la magazinul de la care au fost achiziţionate, în timp ce elementele sistemului culisant au fost cumpărate din comerţ.

1.Măsurarea zonei de lucru
Zona de montaj a noilor uşi a fost atent măsurată, mai întâi pe pardoseală. După ce a fost stabilită poziţia şinei pe care va culisa uşa, aceasta a fost fixată în pardoseală cu holtzşuruburi.

2.Fixarea Şinelor pentru culisare
După fixarea ei, prin proiectare, a fost stabilită poziţia şinei de la nivelul tavanului. După marcare, a doua şină a fost şi ea fixată pe plafon cu acelaşi tip de şuruburi.

3.Măsurarea plăcilor MDF
Placa de MDF a fost decupată la depozitul de la care a fost cumpărată. La faţa locului însă s-a constatat că dimensiunile uşilor trebuie să fie cu câţiva centimetrii mai mici. În consecinţă, plăcile au fost măsurate.

4.Trasarea plăcilor MDF
După însemnarea punctelor date de dimensiunile necesare, au fost trasate liniile pe care plăcile urmează să fie tăiate. Acestea au fost accentuate pentru a gida cu precizie tăierea.

5.Decuparea plăcilor MDF
Urmând liniile trasate anterior, plăcile de MDF aufost decupate la dimensiunile necesare. Operaţia a fost făcută cu mare atenţie pentru a se evita producerea de rebuturi, ele generând cheltuieli suplimentare.

6.Montajul roţilor culisante
La extremităţile lăţimilor inferioare ale celor două uşi au fost montate roţi. Acestea au fost mai întâi po­zi­ţionate pe semnele rezultate în urma măsurătorilor, după care au fost fixate în şuruburi autofiletante.

7.Montajul ghidajelor
Urmând aceleaşi etape, au fost montate şi ghidajele de pe lăţimile superioare ale uşilor. Toate acestea au fost achiziţionate sub forma unui set SKM80.

8.Montajul opritorilor
Înainte de aşezarea uşilor pe poziţii au trebuit montate şi opritorile. Poziţia lor a fost atent calculată în aşa fel încât cele două uşi să se oprescă la 2 mm de perete.

La final, pe cele două uşi au fost montate oglinzi de mari dimensiuni. Ele sunt utile deoarece se găsesc în zona dressing-ului, dar şi pentru că dau impresia de spaţiu.

Preţ
Placă MDF 18 mm (275×205 cm)- 170 lei + 10 lei decupatul (204×90 cm/uşa)
Set SKM80 (4 roţi, 4 ghidaje, 4 opritori)- 21 lei
Şina, partea de jos (1 buc. de 3 m)- 35 lei
Şină, partea de sus (1 buc. de 3 m)- 15 lei

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...
Ultima oră
Pe aceeași temă