16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialConstruit ilegal, un hotel se prabuseste in Dunare

Construit ilegal, un hotel se prabuseste in Dunare

Hotelul Dunarea, amplasat pe malul fluviului si al Lacului Somova, la cativa kilometri in amonte de municipiul Tulcea, a inceput sa se prabuseasca. De cateva zile, specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) din Tulcea si cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) monitorizeaza, 24 din 24 de ore, hotelul de patru stele.

"Uzina electrica si restaurantul complexului turistic Dunarea s-au prabusit partial in fluviu, iar utilizarea spatiilor de cazare din hotel constituie un pericol si s-a decis evacuarea intregii baze turistice. Prabusirea acestor imobile in Dunare se produce din cauza curentului acvatic foarte puternic care spala de mai multi ani limba de pamant pe care s-a amplasat hotelul", ne-a declarat Constantin Lefter, inginer-sef al SGA Tulcea.

Prefectul judetului Tulcea, Vasile Gudu, a convocat recent Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru a gasi o solutie de salvare de la dezastru a bazei turistice Dunarea, evaluata la cateva milioane de euro. Specialistii invitati la acest comandament au informat autoritatile ca "oprirea prabusirii imobilelor si spalarea de catre apele fluviului a limbii de teren pe care se afla acest hotel necesita investitii hidrotehnice de aproximativ 500.000 euro". "Doar un dig masiv din piatra executat in amonte de malul pe care se afla hotelul ar putea redirectiona curentii acvatici", au spus acestia. Estimarile specialistilor mai arata ca pentru realizarea digului salvator sunt necesare blocuri masive de piatra, care ar costa peste 250.000 euro.

Vina pentru prabusirea hotelului apartine proprietarului si unor autoritati care nu au respectat procedurile legale privind autorizarea constructiei. Primaria Somova i-a inchiriat lui Sabin Gherase, proprietarul hotelului, 2.000 de metri patrati de teren pe care s-a construit imobilul si aproximativ doua hectare de stufaris. Terenul apartinea, de fapt, domeniului public national, in administrarea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Consiliul Judetean Tulcea a avizat favorabil construirea hotelului intr-o zona de risc maxim, fara sa ceara studii de specialitate, iar ARBDD nu l-a trimis pe proprietarul hotelului la Compania Apele Romane sa obtina autorizatie de construire speciala pe malul apei, cum precizeaza legea. In ciuda neregulilor, patronul Sabin Gherase a cerut sprijinul autoritatilor pentru a-i salva hotelul. Cererea acestuia privind realizarea unui dig de aparare a constructiei ce se naruie in fluviu a fost insa respinsa de Comandamentul pentru Situatii de Urgenta. Vasile Gudu, prefectul judetului Tulcea, a declarat ca "proprietarul imobilului isi poate recupera paguba produsa de eroziune de la firma de asigurare. Bugetul statului nu poate suporta aceasta investitie".

Cele mai citite

Polonia dezvăluie că rețele guvernamentale de la Varșovia au fost vizate de spionii cibernetici ruși

Polonia susține că spionii cibernetici ruși au vizat rețele guvernamentale de la VarșoviaAutoritățile poloneze susțin că un grup de hackeri ruși care are legături...

Un bărbat de 55 de ani a murit după ce s-a aruncat în gol de la etajul 6 al unui bloc din Ploiești

Un bărbat în vârstă de 55 de ani s-a aruncat în gol de la etajul 6 al unui bloc de pe strada Mărăşeşti din...

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă