15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialConstruirea unei măşti pentru cadă din cărămizi BCA

Construirea unei măşti pentru cadă din cărămizi BCA

De obicei, sălile de baie sunt reamenajate după tipicuri la care aderă majoritatea proprietarilor. Acestea sunt generate atât de specificul funcţional al încăperii, cât şi de dimensiunile ei reduse.

Într-un spaţiu de doar câţiva metri pătraţi este dificil să improvizezi soluţii decorative care să implice volume mari. Acesta este motivul pentru care majoritatea proprietarilor se limitează la înlocuirea instalaţiilor, a obiectelor sanitare şi a finisajele ceramice în procesul de renovare a băii. Cu toate acestea, am întâlnit situaţii în care au fost depăşite toate aceste impedimente, rezultatul fiind un confort sporit şi o notă de originalitate pentru băile în cauză.

Una dintre soluţii, cea pe care o vom prezenta în cele ce urmează, a fost propusă de către proprietari meşterilor, aceştia fiind cei care au pus în operă ideea respectivă. Este vorba de construirea unei măşti, din cărămizi BCA, pentru cada cu hidromasaj.

Structura arhitectonică a sălilor de baie a permis o administrare mai lejeră a spaţiului şi, implicit, a poziţionării obiectelor sanitare. Datorită celor doi metri pătraţi pe care băile în cauză îi au în plus, s-au putut proiecta soluţiile de montaj a căzilor în care au fost folosite cărămizile BCA.

Masca îndeplineşte atât o funcţie utilă (facilitând accesul în şi din cadă, şi servind drept poliţă), cât şi una estetică. Operaţia propriu-zisă de construire a fost una relativ uşoară, ea fiind şi la îndemâna unui proprietar fără experienţă în domeniu.

Primul lucru de care s-a ţinut seama a fost montajul conductelor de alimentare cu apă şi a celei de scurgere.

Traseul acestora a fost atent proiectat, deoarece postamentul căzilor urma să le dea acestora o înălţime diferită de cea impusă de montajul clasic. În consecinţă, poziţiile bateriilor au fost riguros calculate iar conductele au fost direcţionate în zonele respective (foto 1).

Suportul căzilor a fost realizat din cărămizi cu grosimea de 10 cm. Au fost folosite cărămizi rezistente la şocuri mecanice şi la umezeală. Între acestea a fost realizat un pat din spumă poliuretanică (foto 2).

În acest stadiu al lucrării au fost realizate racordurile căzilor. A fost mufat racordul din PVC la conducta de scurgere şi racordul preaplinului. De asemenea, a fost racordată pompa de recirculare la instalaţia electrică.

Măştile propriu-zise au fost realizate din cărămizi BCA. Acestea au fost zidite de jur-împrejurul căzilor, astfel încât să urmeze liniile acestora. Cărămizile au fost poziţionate în aşa fel încât să aibă aspectul “ţesut” care dă rezistenţă structurii (foto 3).

Pentru a se facilita accesul în şi din căzi, au fost realizate, în timpul lucrărilor de zidărie, câte o treaptă. Măştile au fost placate, pe întreaga suprafaţă, cu gresie din acelaşi model cu cea folosită la finisajul pardoselii şi pereţilor din băi. Încă din etapa zidăriei au fost prevăzute ferestre în corpul măştilor. Acestea facilitează accesul la instalaţiile prinse în interior. În ferestrele respective au fost montate uşi de vizitare.  Text Box:

Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă