8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialConstructorii se bat acum pe specialisti

Constructorii se bat acum pe specialisti

» Exodul fortei de munca romanesti in Occident va obliga constructorii autohtoni sa aduca lucratori straini.

» Grupul Erbasu va construi o baza de productie proprie care va include spatii de cazare pentru muncitorii din afara Capitalei si o scoala de meserii.

Explozia constructiilor pe piata romaneasca imobiliara a schimbat macazul disputei dintre firmele de profil, batalia ducandu-se in prezent nu in zona contractarii lucrarilor, ci in atragerea fortei de munca, in special cea calificata. "Din cauza exodului specialistilor in Occident vom fi nevoiti sa importam forta de munca", spune presedintele companiei de constructii SCEE Erbasu, Cristian Erbasu. Pentru evitarea acestui fenomen, societatea pe care o conduce deruleaza in prezent o investitie de peste 2,5 milioane de euro ce consta intr-o baza moderna de productie.

Scoala privata de meserii
Finalizarea acestui proiect este programata anul viitor si va aduce, pe langa un parc auto, ateliere de confectii metalice, depozite de materiale si o baza de cazare de 500 de locuri pentru personalul angajat din afara Capitalei. Tot aici se va deschide o scoala privata de meserii pentru principalele ocupatii din domeniul constructiilor: sudori, zidari, dulgheri, fierari, zugravi etc. La capitolul investitii, compania a cheltuit numai in ultimii doi ani in retehnologizare peste trei milioane de euro. Alte doua milioane de euro vor fi alocate dublarii capacitatii de cazare a hotelului Erbas pe care firma il detine in nordul Bucurestiului.
Daca recent societatea a finalizat un proiect de 70 de apartamente in Bucuresti, va demara un altul ce vizeaza constructia a 250 de apartamente. "Locuintele pe care le construim sunt practic vandute inca din faza de proiect", a precizat Cristian Erbasu. Din punctul de vedere al rentabilitatii, acesta crede ca, in dezvoltarea business-ului imobiliar, firmele de constructii ar trebui sa construiasca apartamente si birouri in vederea inchirierii, insa pentru restul zonelor ar fi mult mai profitabila vanzarea acestor spatii. In ceea ce priveste o eventuala fuziune a grupului cu o firma mai mare din strainatate, Cristian Erbasu considera ca nu va recurge la o astfel de solutie.
Listarea la bursa, amanata
In cazul existentei in piata a unui proiect de o mai mare anvergura, solutia optima pentru firmele de constructii romanesti este asocierea a doua sau chiar mai multe societati autohtone. Nici listarea la bursa a companiei Erbasu nu intra in vederile sale, pentru urmatorii trei sau cinci ani. "Exista avantaje si dezavantaje, insa pentru firmele romanesti care nu sunt pregatite pentru acest pas este foarte riscant. Chiar si in strainatate se evita listarea la bursa a firmelor de constructii din motive specifice acestui domeniu de activitate", a concluzionat Erbasu.

Rezultate

Una dintre primele cinci firme private romanesti, intrate pe piata constructiilor in 1990, compania Erbasu a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro. Previziunile pentru 2007 si 2008 se ridica la 35 milioane de euro, respectiv 50 milioane de euro. Potrivit lui Cristian Erbasu, aceste cresteri se datoreaza numarului de contracte existente, portofoliul de lucrari acoperind pentru acest an 70% din cifra de afaceri.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă