17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialConstănţenii nu se vaccinează împotriva gripei

Constănţenii nu se vaccinează împotriva gripei

Judeţul Constanţa a primit 32.500 de fiole de vaccin antigripal, dar nu toate au fost folosite. Oamenii nu mai par foarte interesaţi de acces vaccin, care altădată se epuiza imediat. Astfel, până zilele trecute fuseseră imunizate 28.199 persoane. Există însă şi o altă explicaţie, mai birocratică: campania de imunizare antigripală a început cu o întârziere de peste o lună, pentru că loturile de vaccin nu au ajuns în timp util de la Bucureşti. Ministerul Sănătăţii a anunţat, în noiembrie, că nu a demarat campania de vaccinare antigripală întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost de intensitate joasă şi nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. “Conform analizelor efectuate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică, activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspandire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale, populaţia nefiind afectată”, spunea Ministerul Sănătăţii.

În altă ordine de idei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) susţin că faţă de săptămâna precedentă, în judeţul Constanţa s-a înregistrat o scădere cu 26.55%, dar asta în condiţiile în care, datorită sărbătorilor, doar 60% din furnizorii de servicii de sănătate au raportat infecţiile respiratorii conform metodologiei de supraveghere. În cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, specialiştii constănţeni susţin că avem la acest moment 560 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), cu 37 cazuri internate şi 173 pneumonii, cu 52 cazuri internate.

SFAT

Singura formă de protecţie

Medicii atrag atenţia că vaccinarea este singura formă reală de protecţie  împotriva gripei. Pentru a fi utilă, imunizarea trebuie făcută cu minim două săptămâni înainte de o potenţială infectare, pentru a da timp organismului să îşi formeze anticorpii. Din grupele de risc fac parte în special bătrânii peste 65 de ani, bolnavii cronic, copiii, dar şi cei care lucrează în instituţii de plasament sau de urgenţă, unde intră în contact cu populaţia.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă