29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialConstantenii muncesc pentru trei bancnote pe luna

Constantenii muncesc pentru trei bancnote pe luna

Salariatii constanteni trebuie sa se obisnuiasca repede cu noua moneda nationala, pentru ca salariile vor fi exprimate in lei noi. „Milionarii” de altadata se vor trezi cu numai cateva sute de lei in buzunar, in numai cateva zile, cand incepe plata lichidarii pentru luna iunie. Cum in Constanta salariul mediu net este de aproximativ 7 milioane de lei vechi, angajatii vor putea avea surpriza sa plece acasa cu… trei hartii: una de 500 de lei si doua de 100. Teancurile de bani de altadata vor ramane in curand amintire…

Nu numai salariile se vor exprima in lei noi. Directia Generala a Finantelor Publice Constanta anunta, de asemenea, ca, incepand din aceasta luna, impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate statului se stabilesc in evidenta contabila in leul nou, fara subdiviziuni. Rotunjirea se face la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv si prin neglijarea fractiunilor de pana la 49 de bani inclusiv. Aceste reguli se aplica si obligatiilor de plata stabilite si neachitate pana pe 30 iunie 2005 inclusiv. De asemenea, DGFP Constanta precizeaza ca stabilirea impozitului anual pentru veniturile realizate pana pe data de 1 ianuarie 2005 se face in lei vechi, pe baza declara-tiilor de venit depuse. Diferentele de impozit rezultate ca urmare a operatiunilor de regularizare anuala, comunicate contribuabililor dupa 1 iulie 2005, se exprima in lei noi.

TVA cu doua zecimale

DGFP Constanta face cunoscut si faptul ca incepand cu data de 1 iulie 2005 operatorii economici care au in derulare inlesniri la plata reprezentand esalonari acordate conform legii au obligatia sa achite ratele in moneda noua. Raspunderea pentru corectitudinea aplicarii procedurii de rotunjire le revine contribuabililor sau reprezentantilor acestora. Eventualele sume achitate in plus sau ramase de plata fata de totalul obligatiilor de plata pentru care a fost acordata esalonarea se regularizeaza o data cu ultima rata din esalonare.
Tot de la inceputul anului, taxa pe valoarea adaugata si accizele se inscriu in lei noi in facturile fiscale si in orice alte documente justificative intocmite pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, utilizand doua zecimale. Rotunjirea zecimalelor sumelor astfel determinate se face la 1 ban, pentru fractiunile de peste 0,5 bani inclusiv, si prin neglijarea fractiunilor de pana la 0,5 bani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă