16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialConstanța, prima zi fără Mazăre

Constanța, prima zi fără Mazăre

Aflat în arest preventiv, influentul baron Radu Mazăre a pierdut definitiv primăria Constanței, un oraș care sub mandatele succesive de primar ale lui Mazăre a pierdut ani prețioși și oportunități majore de dezvoltare.

După 15 ani, Radu Mazăre nu mai este, oficial, primarul Constanței, iar lumea nu s-a sfârșit.

Viceprimarul Decebal Făgădău a preluat, ieri, atribuțiile de primar al municipiului Constanța.

Decizia a fost luată de consilierii locali, care s-au reunit ieri în ședință extraordinară pentru a desemna care dintre cei doi viceprimari ai Constanței va prelua postul rămas liber după ce mandatul lui Radu Mazăre a încetat oficial.

Acum câteva luni, când a fost prima dată reținut de procurorii anticorupție, zeci de persoane au ieșit în stradă, strigându-și
disperarea.

Erau, în mare parte, asistații social pentru care Mazăre a făcut multe.

Acum, viața merge mai departe. După ce și-a dat demisia și din partid, Mazăre a rămas un simplu cetățean.

E drept, unul aflat acum în „Beciul domnesc“, în urma unei anchete DNA.

15 ani controversați

Radu Mazăre își începea mandatele, ca independent, în anul 2000, cu o campanie în stil american. Se suia pe blocuri, le vopsea și uimea constănțenii cu vitalitatea sa. Au fost patru ani de realizări, lucru pe care îl recunosc chiar și cei din opoziție.

S-a înscris apoi în PSD, la îndemnul lui Miron Mitrea, partid pe care l-a condus cu mână de fier, alături de prietenul Nicușor Constantinescu, mult timp președinte al Consiliului Județean, ulterior arestat preventiv și protagonist al mai multor dosare instrumentate de procurorii DNA.

Cum s-a menținut la putere

Mazăre a câștigat fără problemele toate alegerile locale.

În 2000 s-a bătut cu PSD și a intrat în turul al doilea, dar de atunci nu a mai avut nevoie decât de o singură rundă. A avut abilitatea de a-și atrage voturile persoanelor defavorizate. A inventat celebrele pachete cu pui și alimente de bază, despre care pensionarii spun că sunt “pachetele lui Mazăre“, deși sunt plătite din banii contribuabililor.

Circa 40.000 de persoane beneficiază de ele, într-un fel sau altul, iar acum nici măcar opoziția nu are curajul să renunțe la ele.

A construit un cartier din case de tablă pentru săraci, dar în zonă vecinii se plâng și acum de furturile care s-au întețit.

În replică, Radu Mazăre a dat ca exemplu pozitiv faptul că oamenii fără adăpost au acum unde sta și s-a lăudat cu cartierul în fața românilor și străinilor.

Primarul s-a menținut la putere 15 ani și pentru faptul că nu a existat o opoziție puternică și unită.

În Consiliul Local, PNL, fostul PDL și partidele mai mici nu au făcut niciun gest concret de opoziție, justificându-și atitudinea surprinzătoare prin faptul că nu pot schimba nimic. De multe ori însă interesele personale ale consilierilor au fost mai importante decât cele ale constănțenilor.

Promisiuni nerespectate

De-a lungul mandatelor, a promis multe și a făcut mai puține decât a promis. Pentru turiști, exemplul perfect este cel al Cazinoului din Constanța, clădire emblematică, monument național de clasă A, lăsat în paragină. Pentru constănțeni, cel mai dureros exemplu este faptul că nu s-a ținut de cuvânt atunci când a garantat că vor avea un nou CET, implicit, și o gigacalorie mai ieftină. Constănțenii plătesc aproape cea mai scumpă gigacalorie din țară. Și aici primarul a găsit o modalitate inedită în țară de a-i subvenționa pe cei mai săraci. Evident, cu banii celor mai puțin săraci.

A fost acuzat că a distrus spațiile verzi și că a dat autorizații de construcție pentru blocuri și centre comerciale fără să respecte mediul înconjurător sau vecinii. Multe din aceste afaceri au ajuns și în vizorul DNA, iar unele dosare sunt pe rol. A mai fost acuzat că a acaparat, împreună cu partenerii săi, mediul de afaceri din Constanța. Cert este că orașul și județul au căzut pe locul al optulea pe țară în ceea ce privește venitul salarial mediu net, de exemplu.  

Cele mai citite

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de 6.014, în creştere cu peste 33% comparativ cu perioada...

Bode cere liberalilor să fie combativi cu social-democrații la alegerile locale

Secretarul general al Partidului Naţional Liberal (PNL), Lucian Bode, a declarat miercuri, la Alba Iulia, că faptul că liberalii au o alianţă pentru europarlamentare...

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă