11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialConstanţa, izolată de restul ţării

Constanţa, izolată de restul ţării

Toate drumurile de acces spre Constanţa au fost blocate, miercuri noapte, din cauza vântului puternic şi a ninsorii abundente. În interiorul judeţului, autorităţile au avut de luptat cu efectele viscolului. Ieri după-amiază, potrivit Enel Dobrogea, nu aveau curent electric şase localităţi: Lumina, Cogealac parţial, Fântânele, Tariverde, Tudor Vladimirescu, Dropia şi un cartier din oraşul Năvodari.

“Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparţi, cordoane şi conductoare rupte, tije retezate, copaci sau crengi căzute pe liniile electrice aeriene. Intervenţia este îngreunată de accesul dificil în zonele respective şi vizibilitatea redusă, datorită viscolului”, au declarat reprezentanţii companiei. Din cauză că şoselele au fost impracticabile, zece şcoli din judeţ şi-au suspendat cursurile pentru astăzi ca urmare a înzăpezirii drumurilor. Unele gravide şi persoane care aveau nevoie de dializă care trebuia transportaţi la spital sau la centrele de dializă până trece viscolul au refuzat să plece de la domiciliu. Vântul a dărâmat şi copaci. Ambulanţele au fost solicitate şi în judeţ. Una a rămas blocată pe DJ 391, în încercarea de a ajunge în localitatea Pietreni. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au intervenit la un imobil de pe strada Soveja, după ce acoperişul unui bloc a fost smuls.

Pe toate drumurile din judeţ s-a circulat în condiţii de iarnă grea. Toate echipajele Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa au ieşit în teren, pentru a fluidiza circulaţia şi a verifica dacă autoturismele sunt dotate cu cauciucuri de iarnă.

Autorităţile nu cooperează între ele

Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a convocat ieri dimineaţă Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. “Priorităţile noastre sunt alimentarea cu energie şi apă potabilă a localităţilor, motiv pentru care am dispus ca Enel şi RAJA să se coordoneze în permanenţă, monitorizarea cu precădere a cazurilor medicale urgente – femeile însărcinate şi bolnavii care necesită dializă – şi asigurarea circulaţiei pe drumurile naţionale.

De asemenea, am cerut ca toate utilajele cu rol în deszăpezire să fie scoase în punctele cheie, pentru a se asigura mobilitatea rapidă la intervenţie şi am cerut primarilor din judeţ să limiteze, când situaţia o va impune, deplasarea microbuzelor şcolare, pentru a nu pune în pericol siguranţa copiilor”, a declarat acesta. Palaz a criticat faptul că Drumurile Judeţene (instituţie subordonată Consiliul Judeţean) nu au răspuns convocării, astfel încât să se poată asigura coordonarea tuturor instituţuiilor cu rol în gestionarea problemelor care apar ca urmare a viscolului şi a căderilor de zăpadă. Meteorologii spun că viscolul va înceta începând de astăzi, dar urmează câteva zile cu temperaturi extrem de scăzute, de până la minus 20 de grade Celsius.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă