16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialConstanta, gazda unui campionat mondial pentru jocurile de sala

Constanta, gazda unui campionat mondial pentru jocurile de sala

Sportul a inceput sa prinda din nou teren in ceea ce priveste modul de petrecere a timpului liber, iar marile performante din ultima vreme aduc din ce in ce mai multi spectatori la competitiile gazduite de orasul Constanta. Daca numarul celor care trec pragul unei sali de sport a crescut, nu acelasi lucru se poate spune despre dezvoltarea spatiilor in care se pot desfasura astfel de activitati. Vina, de cele mai multe ori, este aruncata in carca posibilitatilor financiare, caci investitiile de genul acesta se ridica la ordinul de zeci de milioane de euro. Bineinteles, aceasta nu mai reprezinta o problema atunci cand trebuie construit vreun mall sau vreun supermarket. Aici problema terenului de amplasare sau problemele  financiare dispar, mai ales cand profitul poate asigura recuperarea investitiei in doar 2-3 ani.

Se cunosc situatii destul de frecvente in care federatiile, din lipsa resurselor materiale, trimit sportivi peste hotare pentru a se antrena. Cu toate acestea, performanta obtinuta in ultimii ani nu ne scuteste de invidia tarilor mai mari si mai bogate atunci cand steagul nostru flutura deasupra lor.
“Jocurile sportive s-au dezvoltat foarte mult in ultima perioada in Constanta. Spun mereu acest lucru din recunostinta pentru provocarea venita din partea presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, care, prin gestul lui de a prelua echipa de handbal masculin in vara lui 2002, dar si prin investitiile celorlalti patroni de cluburi, a facut ca sportul pe plan local sa se dezvolte. Sala Sporturilor ati vazut ca devine deseori neincapatoare pentru iubitorii de handbal si alte jocuri, insa e foarte greu ca DTS-ul (n.r.: Directia de Tineret si Sport) sa finanteze un astfel de proiect”, a precizat Elena Francu, presedintele DTS, intr-un interviu acordat pentru ziarul “Romania libera”

Restaurarile continua

Renovari s-au tot facut si se fac in continuare, dar si in acest caz problemele nu dispar mai ales ca durata restaurarii depaseste de multe ori termenul-limita, iar sportivi sunt stramutati pentru o vreme pe unde sunt posibilitati. Un exemplu in acest sens este renovarea singurului bazin de inot din cadrul Palatului Copiilor. Aici se afla una din cele mai bune sectii de natatie din Romania, care a dat unul din cele mai mari nume ale inotului romanesc, pe Razvan Florea. “Se pare ca cei de la Palatul Copiilor au gasit intelegere financiara pentru costurile destul de ridicate. Eu, din functia pe care o am, nu pot sa fac decat lobby pentru crearea conditiilor necesare pregatirii sportivilor. Am vorbit cu ministrul Frunzaverde, iar o parte din grupul amator de performanta se antreneaza in bazinul Academiei Navale”, a spus Elena Francu. Lucrarile de restaurare a acestui bazin vor dura aproximativ trei luni, iar, daca lucrurile vor merge bine, in luna mai se va reda in folosinta. Pana atunci un numar de sase inotatori, aflati si in vizor pentru selectia nationala, se antreneaza la Centrul Olimpic Pitesti, iar grupurile avansate si de incepatori, in bazinul Academiei. Razvan Gradinaru, o speranta in viitor pentru natatie, isi efectueaza antrenamentele in baza unui sponsor generos, care i-a oferit acestuia posibilitatea unei pregatiri zilnice in bazinul din cadrul hotelului Palm Beach. Elevul Ginei Handrea, Razvan Florea, se afla la Bucuresti, de el ocupandu-se in special federatia si Comitetul Olimpic.

Un nou complex sportiv in 2012

Visul de a avea un complex sportiv in Constanta nu este in totalitate spulberat, chiar daca lucrarile pentru constructia unei Salii Polivalente, din strada Bucuresti, sunt si la ora actuala stagnate. Se pare ca o comisie prezenta in oras, in frunte cu Octavian Belu, a avut o intrevedere cu primarul Radu Mazare, asigurandu-l pe edil ca va acorda sprijinul pentru constructia unui complex sportiv din care sa faca parte o sala de sport, un bazin si cateva terenuri. Aceasta ar rezolva si problema actuala a natatiei constantene. Proiectul ar putea fi finalizat in 2012. “Intotdeauna un complex sportiv iti da posibilitatea sa te gandesti ca esti un popor deschis pentru celelalte popoare care vin in campionate mari, de nivel european. Orasul nostru gazduieste din ce in ce mai des evenimente importante, iar pentru viitor speram si la un campionat mondial”, a spus increzatoare doamna Francu.

Cele mai citite

Din respect pentru peneliști, Ciolacu trece cu PSD în alegeri “prin ei înșiși”

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, vrea să le demonstreze partenerilor de coaliție din Partidul Național Liberal (PNL) că...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Prăpăd în rândul antreprenorilor. A crescut cu 40% numărul firmelor radiate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă