22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialConstanta, destinatie pentru iubitorii de arta

Constanta, destinatie pentru iubitorii de arta

»  Desi sezonul estival s-a incheiat, Constanta mai atrage turisti prin evenimentele culturale pe care le organizeaza.

 

»  Galeriile de arta, prezente in toate marile orase ale lumii, si-au reinnoit colectiile expuse.

 

»  Pentru a atrage clienti, marile hoteluri din oras organizeaza adevarate expozitii in spatii special amenajate.

Cea mai noua galerie de arta din Constanta, Constantza Art Gallery, isi propune sa atraga turisti la malul marii si in extrasezon. Prima expozitie poarta numele de "25 pentru Constanta". Numarul este semnificativ pentru ca expozitia cuprinde lucrarile a 25 de artisti reprezentativi pentru orasul de la malul marii. Nume de rezonanta in arta plastica din Constanta si-au adunat lucrarile intr-un eveniment extraordinar. "Nu pot sa spun daca arta mai are interes in randul oamenilor sau daca mai starneste interes, insa, inca de la deschidere, un numar mare de iubitori de arta si-au aratat dorinta de a viziona, admira si savura arta. Mai mult decat atat, acest interes s-a pastrat pe parcursul celor doua saptamani de la deschiderea galeriei de arta.

Zilnic, persoane deosebit de avizate trec pragul galeriei, iubitori de arta care cunosc arta in general, dar si in particular, oameni care cunosc artisti, dar si lucrarile acestora. Personalitati care au cunostinte si care impartasesc amanunte, cateodata chiar unele picante, din viata si experienta artistilor", a precizat Narcis Gaidargiu, manager al galeriei. Lucrarea arhitecturala a cladirii este realizata in totalitate de Vladimir Hagiu, cel care s-a ocupat si de designul interior, si Cosmin Boghita, arhitect general al proiectului constructiv.

Intre pasiune si afacere
"Deocamdata nu putem spune ca este o afacere, probabil ca vom putea spune asta cand vom incheia un bilant la macar sase luni de la deschidere si cu siguranta putem spune ca este o afacere la un an de la deschidere. Ceea ce incercam, si suntem convinsi ca vom reusi, este sa actionam prin parghii manageriale si de marketing prin care sa atragem publicul interesat, doritor de frumos in galeria noastra, deoarece pot sa vada ceea ce nu au putut sa vada pana acum, pentru ca nu le-a fost oferit pe piata de arta constanteana", a declarat Narcis Gaidargiu.  Este o initiativa particulara. In Constanta mai sunt galerii de arta, insa intr-un numar extrem de mic raportat la orasul ce se vrea metropola. Galeriile de arta se pot numara pe degete.

Hotelul Palace detine o astfel de incapere in care lucrarile de arta sunt destinate vanzarii, magazinul Art and Craft, dar si cele ale Muzeului de Arta si Arta Populara detin spatii in care iubitorii de arta pot achizitiona obiecte valoroase. Toate obiectele aflate in galerie sunt spre vanzare, iar preturile sunt negociabile. Se poate chiar lua legatura direct cu artistul. Sunt pictori care doresc sa negocieze zece sau chiar 20 la suta, iar la alti artisti se poate ajunge la o reducere cu pana la 50 la suta in conditiile in care doritorul achizitioneaza doua sau mai multe lucrari.

Povestea din spatele operei
Fiecare lucrare, fiecare opera de arta, ca si fiecare artist in parte au o poveste a lor. Aceasta poveste trebuie sa ajunga la urechile celor interesati de arta pentru ca, o data cu lucrarea de arta, cumpara si povestea care sta in spatele respectivei lucrari. "Aceste intamplari alcatuiesc bunuri necorporale si intangibile, pe care cumparatorul le primeste o data cu lucrarea", spune Narcis Gaidargiu.

Concurs pentru tineri
In cadrul acestui program expozitional se vor organiza si doua concursuri adresate tinerilor artisti plastici in devenire. Competitia este adresata liceenilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani din toate institutiile de invatamant,  dar si studentilor si se va desfasura in luna noiembrie a acestui an, urmatorul fiind programat in perioada 15-30 martie 2009. Castigatorii locurilor I, II si III vor putea sa expuna in cadrul galeriei lucrarile castigatoare spre vanzare. Juriul va fi alcatuit din trei profesori si doi reprezentanti din randul sponsorilor. Constanta trebuie sa se imbogateasca, iar oamenii care sunt in masura sa deschida  galerii de arta ar trebui sa puna in practica un astfel de proiect.

Cele mai vechi orase cu traditie din Europa detin sute, chiar mii de astfel de galerii. Piata de arta a tarilor care ne inconjoara este dezvoltata sau foarte puternic dezvoltata, de aceea asteptam nu numai ca pe o provocare, dar ca pe un ajutor pe care sa il primim din partea celor interesati de arta sa deschida galerii de arta si sa aduca artisti din tara sau de peste hotare.

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. […] „Fiecare lucrare, fiecare operă de artă, ca și fiecare artist în parte au o poveste a lor. Această poveste trebuie să ajungă la urechile celor interesați de artă pentru că, odată cu lucrarea de artă, cumpără și povestea care stă în spatele respectivei lucrări. Aceste întâmplări alcătuiesc bunuri necorporale și intangibile, pe care cumpărătorul le primește odată cu lucrarea”. […]