1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialConsilierea în cazul îmbolnăvirii cu hepatită C, imperioasă

Consilierea în cazul îmbolnăvirii cu hepatită C, imperioasă

Pacientul cu hepatită C are nevoie de asistenţă medicală, de îndrumare pentru accesul la tratament şi de sprijin pentru a pune în practică recomandările medicilor, dar şi pentru modificarea stilului de viaţă.

Studiul calitativ “Hepatita C – Perspective asupra îngrijirii de durată” relevă faptul că îngrijirile medicale sunt satisfăcătoare pentru faza acută a bolii, dar răspund în mai mică măsură nevoilor pacientului cronic cu hepatită C (HCV), care are nevoie de îngrijiri medicale şi asistenţă de lungă durată. Pe lângă asistenţa medicală de care are nevoie, bolnavul necesită îndrumare pentru acces la tratament şi sprijin pentru a pune în practică recomandările specialiştilor, dar şi pentru modificarea stilului de viaţă.

“În sistemul public de sănătate, pacientul depistat cu HCV parcurge un drum anevoios pentru a intra în tratament. Pacientul care are o condiţie socială modestă este de multe ori descurajat de birocraţia necesară pentru accesul la terapie şi renunţă să se mai trateze”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv Baylor România, citată de ­Mediafax.

Ana-Maria Schweitzer a adăugat că sistemul de îngrijiri pentru hepatita C este mai degrabă potrivit pentru cazurile de urgenţă, decât pentru boala cronică.  Potrivit directorului executiv al fundaţiei, contează dacă există echipă multidisciplinară, planuri de tratament, manager de caz, suport pentru ca pacientul să facă faţă bolii cu care se confruntă, iar în acest sens, parteneriatul între sistemul public de sănătate şi organizaţiile nonguvernamentale reprezintă soluţia îmbunătăţirii sistemului de îngrijiri de durată pentru pacienţii cu HCV.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă