24.9 C
București
marți, 5 iulie 2022
AcasăSpecialConclav ruso-chino-indian la Vladivostok

Conclav ruso-chino-indian la Vladivostok

Astazi la Vladivostok are loc o reuniune care, pe scurt, poate fi prezentata ca fiind una dintre doi giganti asiatici infometati de energie si unul din primii exportatori de hidrocarburi din lume. Concret, este vorba de reuniunea sefilor diplomatiilor chineza, indiana si rusa.
Chinezul Li Zhaoxing, india-nul Natwar Singh si rusul Serghei Lavrov vor aborda in orasul portuar din Extremul Orient rus probleme privind geopolitca energetica si securitatea regionala. In acest timp Japonia va urmari reuniunea cu interes de pe celalalt mal al marii care scalda Vladivostokul. Analistii rusi precizau ca evident faptul ca energia va ocupa un loc important in discutii intrucat China si India, tari cu populatii numeroase, in crestere si in curs de industrializare, cauta energie in afara granitelor lor. Rusia este frontaliera cu China si Beijingul considera a fi o relatie logica, in timp ce India are legaturi comerciale de lunga durata cu partea rusa si a realizat si o investitie in Rusia in proiectul petrolier si gazier Sahalin 1, in cadrul unui consortiu condus de gigantul american ExxonMobil. La randul ei Rusia vinde in prezent 80% din petrolul exportat pe piata europeana si cauta sa-si extinda piata. In 2004, dupa o batalie inversunata, Tokyo a obtinut de la Moscova optiunea pentru o conducta petroliera pana la Nakhodha, pe coasta pacifica rusa, traseu mai lung si mai costisitor de realizat, dar potential mult mai rentabil decat traseul promovat de Beijing, care urma sa se termine la Daqing, in nord-estul Chinei. Mai tarziu s-a dovedit ca urma sa fie construita o ramificatie spre China, spre marea nemultumire a Japoniei, care a si amenintat luna trecuta ca isi va retrage ajutorul proiectului rus Siberia Pacific.
Daca rivalitatea dintre China si India in acest domeniu este mai putin vizibila decat cea dintre China si Japonia nu inseamna ca isi promoveaza interesele „cu mai multa blandete”. Securitatea regionala, celalalt subiect ce figureaza pe agenda reuniunii de la Vladivostok, va aborda dosarul nuclear nord-coreean si lupta contra terorismului international. In schimb, problema armamentelor, foarte prezenta in relatiile bilaterale ale Beijingului si New Delhiului cu marele lor furnizor rus, care mizeaza chiar pe rivalitatea dintre India si China, nu va fi abordata. Ideea unei colaborari chino-ruso-indiene a aparut la jumatatea anilor '90 si cele trei state s-au intalnit de atunci in marginea reuniunilor generale ale ONU, la New York. Surse ruse subliniaza insa ca aceasta cooperare dintre Rusia, India si China „a fost evocata pe baze anti-Occident, antiamericane”. In prezent, fiecare din cele trei doreste sa-si intareasca pozitia de negociator fata de puteri traditionale ca Statele Unite si Japonia, pe fundal fiind vorba de viitoarea configuratie a unui Consiliu de Securitate largit, unde se pare ca India va fi sustinuta de Rusia si China, cea din urma opunandu-se categoric intrarii Japoniei in acest conclav international.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă