13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialConcert de Ziua Radioului

Concert de Ziua Radioului

La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune – SRR.

Cu această ocazie, melomanii sunt invitaţi la un concert special, dedicat Zilei Radio România programat vineri, 30 octombrie, ora 19.00, la Sala Radio.

Sub bagheta lui Adrian Morar, dirijor al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, veţi asculta o lucrare a compozitorului şi dirijorului român Alfred Alessandrescu: „Amurg de toamnă”. Numele muzicianului este strâns legat de această aniversare: el a condus Orchestra Simfonică Radio (astăzi Orchestra Naţională Radio) între 1933-1959 şi a fost director muzical al Radiodifuziunii Române (1933-1938,1945-1947).

La acelaşi eveniment veți aprecia și unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară, creaţie a lui Beethoven: Concertul în re major pentru vioară și orchestră, în interpretarea Cristinei  Anghelescu, solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio.

În a doua parte a serii, Orchestra Națională Radio vă propune două compoziții – Uvertura „Academică Festivă” și Variaţiuni pe o temă de Haydn – semnate de un alt „titan” al repertoriului german: Brahms.

Prima lucrare a fost compusă de Brahms în semn de recunoștință pentru Universitatea din Breslau (sau Wrocław – denumirea poloneză) din Polonia, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Europa Centrală, fondată în 1702. Premiera Variaţiunilor pe o temă de Haydn a avut loc chiar sub bagheta lui Brahms, în interpretarea Filarmonicii din Viena, în 1873.

Din anul 1995, Adrian Morar este dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, dar a colaborat frecvent cu teatrele lirice şi filarmonicile din ţară. La Opera Naţională Bucureşti a debutat în anul 2001, iar  în stagiunea 2006-2007 a fost director artistic al instituţiei. De asemenea, susţine frecvent spectacole şi la teatrele muzicale din ţară şi la Filarmonici din străinătate.

Cristina Anghelescu provine dintr-o familie de muzicieni şi a început studiul viorii cu tatăl său, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus – Berlin, Ceaikovski – Moscova, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Smetana Hall – Praga, St. John’s Smith Square – Londra, Finlandia Hall – Helsinki şi în compania unor orchestre importante din întreaga lume.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă