20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialComună falimentată de o decizie a propriilor aleși locali. Primăria Țepu trebuie...

Comună falimentată de o decizie a propriilor aleși locali. Primăria Țepu trebuie să dea OMV Petrom 6,2 milioane lei

Consilierii locali au obligat compania petrolieră să plătească „taxe de foraj“ la primărie, deși OMV plătea astfel de taxe statului român în baza concesiunii.

Comuna gălățeană Țepu, cu 2.600 de locuitori, a ajuns la faliment din cauza incompetenței primarilor și consilierilor locali care au condus-o în ultimii doisprezece ani. Totul a început în 2004, când a fost ales primar Daniel Țuchel (PNL), fost absolvent al Academiei Militare, care avusese o reușită și în afaceri. Era cel mai tânăr primar din zonă și era lăudat pentru inițiativele sale.

Una dintre ele a fost instiuirea unor taxe locale pentru exploatarea petrolieră care exista pe câmpurile din Țepu din anii ’80, dar localnicilor nu le aducea prea multe avantaje. Daniel Țuchel le-a impus celor de la OMV Petrom să plătească Primăriei Țepu chirie pentru terenul pe care se află cele 50 de obiective ale exploatării petroliere, dar și „taxe de foraj”.

La inițiativa sa, taxele și chiriile au fost votate de consilierii locali și au intrat în vigoare.

Bunăstare din taxele de foraj

Au fost încheiate contracte în baza cărora Consiliul Local -Țepu încasa anual din chirii. Mai târziu, Primăria Țepu a dat în judecată OMV Petrom pentru plata retroactivă a taxelor impuse de Consiliul Local, respectiv „taxe de foraj și excavări” pentru activitățile desfășurate în perioada 2002-2007 și ulterior și pentru perioada 2007-2010. S-a ajuns la procese intentate de Petrom și dosarul a ajuns și pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a obligat OMV Petrom să plă-tească Primăriei și Consiliului Local Țepu suma de 2,8 milioane de lei. Cu acești bani, la Țepu a apărut bunăstarea, parc cu fântână arteziană, asfalt, stații de autobuz mai moderne decât cele de la oraș și toate standardele unei comune bogate.

Reversul medaliei: -falimentul comunei

S-a ajuns la un lung  șir de procese între Primăria Țepu și OMV Petrom. Pentru că Petrom refuza să plătească taxele stabilite de consiliul local, primăria a executat silit compania petrolieră, încasând în perioada 2010-2015 aproximativ 6,2 milioane de lei, dintre care 2,9 milioane de lei ca „taxă de foraj”, iar 3,3 milioane de lei sub formă de chirie pentru câmpurile petroliere.

OMV Petrom a atacat în justiţie toate deciziile de impunere stabilite de Primăria Țepu şi a reuşit să câştige procesele. Instanțele au concluzionat că OMV Petrom plătea deja o taxă de foraj către statul român, în urma actului de concesiune a exploatării petroliere, iar chiria pe terenuri nu se cuvenea primăriei, ci proprietarilor terenurilor, adică localnicilor din Țepu. Magistrații au stabilit că Primăria și Consiliul Local Țepu trebuie să restituie toţi banii încasaţi pe nedrept, deoarece taxele au fost stabilite ilegal. Dosarul a ajuns și pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a menținut sentințele instanțelor de fond, obligând Primăria și Consiliul Local Țepu să plătească 6.187.950 lei, plus penalități..

Executată silit în luna august

Mulți localnici acuză de situație pe primarii care au condus comuna. Din 2004 până în 2012 a fost primar Daniel Gerhardt Țuchel (PNL), iar din 2012, când Daniel Țuchel a devenit primarul Tecuciului, primar la Țepu a devenit soția acestuia, Narcisa Helena Țuchel (PNL). În 2016, când candidat al PNL la Primăria Țepu a fost Marian Țuchel, fratele lui Daniel Țuchel, localnicii s-au săturat de „dinastia Țuchelilor” și au ales un pesedist.

Actualul primar, Călin Rugină (PSD) spune că nu are bani la buget pentru plata celor 6 milioane. „Nu avem cum să plătim datoria, bugetul local nu poate suporta asemenea cheltuială. Nouă ni se cere o datorie pe care fosta administrație a făcut-o. Sper să ne ajute Guvernul, să primim bani de la Fondul de Rezervă, altfel vom fi executați silit începînd din luna august”, a declarat primarul din Țepu.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă