17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialComorile de sticlă din tainiţele muzeului

Comorile de sticlă din tainiţele muzeului

Colecţia de icoane pe sticlă a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET) este alcătuită din 364 de lucrări valoroase, realizate de artişti populari, fie cu marile teme din Vechiul şi Noul Testament, fie cu numeroase reprezentări ale sfinţilor prăznuiţi de Biserica Ortodoxă Română şi cinstiţi de credincioşi drept ocrotitori ai casei, recoltelor şi animalelor domestice.

Muzeograful Ioan Toşa susţine că sunt 96 de icoane în colecţia MET care îl reprezintă pe Mântuitor în scene precum Naşterea, Botezul, Iisus învăţător, Iisus cu crucea şi globul, Intrarea în Ierusalim, Răstignirea, Prohodul şi Învierea. Multe icoane din patrimoniul MET, realizate de meşteri populari în tradiţia Şcolii de la Nicula, redau Fecioara cu Pruncul, Maica îndurerată sau Masa Raiului, iar o altă parte însemnată reprezintă sfinţi.

Micul altar de acasă

“Prezenţa în casă a acestor icoane cu sfinţi, ce alcătuiau un mic altar, la care se ruga familia în clipe grele, s-a păstrat generaţii la rând. Schimbările petrecute în societatea românească în a doua jumătate a secolului al XX-lea şi-au pus puternic amprenta asupra mentalităţii oamenilor, care, încet – încet, au înlocuit vechile icoane la care s-au închinat părinţii şi strămoşii lor cu tablouri şi covoare”, afirmă Toşa.

În colecţia MET sunt 18 icoane ce o reprezintă pe Cuvioasa Parascheva şi tot atâtea icoane cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Colecţia mai conţine zece icoane închinate Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, celebraţi la 29 iunie.

Sfinţi, obiceiuri şi credinţe

Icoana Sfântului Ilie se afla în casele oamenilor pentru că ei cred despre el că este viu, nu mort, precum ceilalţi sfinţi, şi umblă pe cer cu căruţa sa de foc, pentru a trimite fulgere împotriva diavolului şi a celor răi.

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe marca începutul anului pastoral la români, iar sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena – începutul perioadei în care vitele erau urcate la munte. Sfântul Petru era considerat şi patronul lupilor, care decidea ce animale să fie hrană pentru ruda sălbatică a câinelui.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă