18.8 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023
AcasăSpecialComisia Congresului SUA a injumatatit fondurile destinate amplasarii scutului antiracheta in Europa

Comisia Congresului SUA a injumatatit fondurile destinate amplasarii scutului antiracheta in Europa

O comisie din Camera Reprezentantilor a aprobat miercuri reducerea la jumatate a sumei de 720 de milioane de dolari, solicitata de administatia George W. Bush pentru inceperea lucrarilor la sistemul antiracheta in Polonia si Cehia, relateaza Reuters monitorizat de Mediafax.

Comisia pentru Servicii Armate, condusa de democrati, a redus cu 233 de milioane de dolari fondurile de cercetare si cu 140 de milioane de dolari pe cele destinate construirii acestor obiective miliare, a caror demarare necesita aprobarea celor doua tari.

Comisia pentru Serviciile armate din Senat a anuntat ca la 1 mai a aprobat cererea presedintelui Bush privind alocarea sumei de 719,8 milioane de dolari pentru desfasurarea celor zece interceptoare de racheta in Polonia si instalarea unui radar in Cehia.

Fondurile alocate sistemului antiracheta din Europa ar ajunge la un total de 4,5 miliarde de dolari pana in 2013, potrivit proiectului de buget trimis Congresului de Bush in februarie.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a cerut o finantare integrala, potrivit republicanului Terry Everett. El l-a citat pe Gates, care a precizat ca o astfel de finantare ar trimite un "semnal puternic" Poloniei, Cehiei, NATO, Rusiei si Iranului.

Administratia Bush a argumentat ca sistemul european antiracheta vizeaza sa contracareze eventuale amenintari cu racheta din partea Iranului.

Cele mai citite

Marcel Boloș promite: „În 2027 vom avea spitale noi în orice colţ al ţării”

Ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene, Marcel Boloş, spune că transformarea sistemului de sănătate românesc se produce lent, discontinuu şi fragmentat, iar asta ne pune...

Un urs se plimbă pe străzile localității Slănic. Locuitorii, avertizați printr-un mesaj RO-ALERT

Un urs a fost văzut, vineri, în localitatea Slănic din judeţul Prahova, populaţia fiind avertizată printr-un mesaj RO-ALERT, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă...

Pentagonul anunță un pachet de 2 miliarde de dolari pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei

Departamentul american al Apărării a anunțat o asistență suplimentară de 2,1 miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei care, potrivit acestuia, include capacități critice de...
Ultima oră
Pe aceeași temă