21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialComentariu AFP: După atacul lansat de SUA împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad,...

Comentariu AFP: După atacul lansat de SUA împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad, misiunea militarilor americani care luptă în Siria devine mai complicată

Atacul militar direct pe care Administrația Donald Trump l-a lansat împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad complică misiunea militarilor americani care luptă în Siria împotriva grupării Stat Islamic, subliniază AFP, într-un comentariu citat de Agerpres.

Avioanele americane și cele ale coaliției brăzdează cerul în nord-estul Siriei din septembrie 2014, data când au avut loc primele lovituri aeriene ale SUA împotriva jihadiștilor. Aproximativ 900 de consilieri militari, forțe speciale, sau pușcași marini se află desfășurați în nord-estul Siriei, în sprijinul alianței arabo-kurde a Forțelor democrate siriene, care sunt pe cale să recucerească teren de la jihadiști.

Pentru moment, forțele americane nu au de ce să se teamă de armata lui Bashar Al-Assad, dar bombardarea bazei aeriene siriene Shayratface să planeze riscul unei schimbări de atitudine din partea regimului, sau a puternicului său aliat rus. 


Citește și:  Culise: Putin a încercat să-l tragă pe sfoară pe Trump în Siria. Atacul chimic a avut loc cu știința Moscovei, care avea trupe speciale la baza Shayrat bombardată de americani. Putin își asumă riscul unei confruntări cu SUA 

Imaginile prin satelit și informațiile de la sol demonstrează că rușii aveau trupe speciale și elicoptere la baza aeriană Shayrat din Siria, de unde a plecat avionul SU-22 care a efectuat atacul cu gaz sarin asupra orașului sirian.


„Am luat desigur măsuri de protecție pentru forțele noastre din Siria. Dar nu avem indicii până în prezent în legătură cu o escaladare, sau un atac, ori informații despre o acțiune ca represalii'' împotriva militarilor americani, a declarat  un înalt responsabil militar american, sub protecția anonimatului.  

Rusia, care intervine militar în Siria din septembrie 2015, a desfășurat îndeosebi în Siria avioane de luptă și baterii de rachete antiaeriene S-300 și S-400, a căror eficiență este recunoscută de către strategii americani. Dar caracterul strict încadrat al loviturilor aeriene americane limitează riscul unei escaladări militare împotriva forțelor americane, comentează AFP.

Contrar a ceea ce cereau responsabilii americani adepți ai liniei dure, care voiau imobilizarea la sol a aviației siriene, administrația Trump a optat pentru a ataca doar o singură bază aeriană siriană, cea de unde ar fi decolat avioanele siriene care au întreprins marți atacul chimic împotriva orașului Khan Cheikhoun, mai precizează sursa citată.


Citește și:  "Decizia președintelui Obama de a nu interveni militar a fost devastatoare". COMPARAȚIE între atitudinea față de Siria a lui Barack Obama și a lui Donald Trump | ANALIZĂ WASHINGTON POST 

Decizia fostului președinte american Barack Obama de a nu ataca Siria în 2013 a fost devastatoare, iar în prezent implicarea armatei americane în conflict este mult mai dificilă. Acestea sunt principalele concluzii a unei analize „Washington Post”.


Administrația americană a avertizat Rusia dinainte în legătură cu atacul și nu a bombardat locul bazei unde se aflau ruși și echipamentul lor, potrivit responsabililor americani.   

Pentru moment, „nu văd nici un risc ca rușii sau sirienii să tragă asupra avioanelor noastre'', a estimat Christine Wormuth, fostă responsabilă din cadrul Pentagonului în timpul administrației Obama. În opinia sa, pentru sirieni este „extrem de riscant'' să încerce să atace trupe americane în nordul țării. În opinia dnei Wormuth, adevăratul risc este mai degrabă faptul ca adminstrația Trump să fie atrasă într-o spirală de noi lovituri aeriene împotriva regimului sirian, fără o strategie adevărată și fără un obiectiv în spate. „Baza strategică a ceea ce noi suntem pe cale să facem nu este clară'', a mai spus ea.


Citește și: Prima reacție a Phenianului, după loviturile lansate de SUA în Siria, ca reacție la presupusul atac chimic: Este un act intolerabil de agresiune. Realitatea de astăzi arată că trebuie să exercităm putere contra putere 

Coreea de Nord condamnat, sâmbătă, loviturile lansate de SUA asupra unei baze din Siria, ca reacție la presupusul atac chimic care a avut loc la începutul săptămânii, soldat cu moartea a peste 80 de persoane. Astfel, autoritățile de la Phenian au calificat inițiativa americană drept „un act intolerabil de agresiune” care dovedește justețea programului său nuclear.


 

„Atacul de vineri a fost doar un atac, destinat să arate că noi suntem gata să recurgem la forță'' în caz de atac chimic, sau el este indiciul unei „schimbări deliberate'' a politicii americane spre un demers mai în forță împotriva regimului lui Bashar Al-Assad ?'', s-a întrebat Christine Wormuth.

Singura consecință pentru forțele americane este suspendarea de către Rusia a acordului pentru a evita incidentele aeriene între cele două țări în spațiul aerian sirian. „Aceasta poate complica operațiunile noastre împotriva grupării Stat Islamic'', a subliniat dna Wormuth. Secretarul de stat american Rex Tillerson, care se va deplasa marți la Moscova, „va încerca, fără îndoială, să restabilească acest mecanism'', a conchis experta americană.



 

Cele mai citite

Un avion a aterizat forțat pe un teren agricol de pe raza localităţii Vurpăr

Duminică, un avion de dimensiuni reduse a fost nevoit să aterizeze forțat pe un teren agricol în zona localității Vurpăr. Deși situația a fost...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Oțelul, victorie la limită împotriva lui FC Hermannstadt

Oţelul Galaţi s-a impus în fața celor de la FC Hermannstadt cu scorul de 1-0, pe teren propriu, în etapa a șaptea a play-out-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă