25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialComemorare si masuri de securitate la Beirut

Comemorare si masuri de securitate la Beirut

Mii de libanezi sositi din toata tara au comemorat ieri, la Beirut, doi ani de la asasinarea fostului premier Rafic Hariri, ucis, laolalta cu alte 23 de persoane, in data de 14 februarie 2005 intr-un atentat cu masina-capcana, pus pe seama regimului de la Damasc.
In pofida atentatului cu bomba produs marti in apropiere de Beirut si soldat cu trei morti, sustinatorii lui Hariri si ai majoritatii antisiriene au venit cu sutele inca de la primele ore ale diminetii in Piata Martirilor, unde au aprins lumanari si au plasat baloane albastre – culoarea actualei majoritati parlamentare conduse de Saad Hariri, fiul fostului premier. In jurul pietei unde se afla mormantul fostului oficial si in oras au fost desfasurate importante dispozitive militare, bariere si cordoane de soldati intarite cu blindate, pentru a separa locul adunarii de piata vecina, unde opozitia libaneza, instalata din decembrie anul trecut in corturi, continua sa ceara demisia guvernului Fouad Siniora.
Initial, organizatorii adunarii populare au sperat la peste un milion de participanti, dar dublul atentat de marti “a fost inteles de multi drept avertisment”, a explicat Nader Nakib, presedintele organizatiei de tineret “Mustaqbal”, infiintata inca de pe vremea lui Rafic Hariri. Nakib a declarat ca nu se asteapta, in principiu, la incidente, date fiind “prezenta fortelor de securitate si a armatei, dar si promisiunea data de fortele pro-siriene de a nu incuraja violente”. Seful militiilor Hezbollah, Hassan Nasrallah, a cerut, la randul sau, fortelor pro-siriene sa nu exploateze comemorarea fostului premier, deoarece “respectul fata de memoria lui Rafic Hariri cere sa nu ne lasam antrenati de chemarile la razbunare”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă