28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialColumbia a găsit epava unui galion spaniol plin cu aur. COMOARA valoarează...

Columbia a găsit epava unui galion spaniol plin cu aur. COMOARA valoarează 1,5 MILIARDE de dolari

Guvernul Columbiei susține că a localizat epava galionului spaniol San-Jose, care a naufragiat în anul 1708, informează 20minutes.ch citat de Agerpres.

Președintele Columbiei a afirmat vineri că a fost descoperită epava unui vas spaniol naufragiat. În cala navei San-Jose, care făcea parte din flota regelui Filip al V-lea în timpul războiului de secesiune din Spania, s-ar putea găsi aur, smaralde și monede de argint. Comoara ar putea valora, la ora actuală, peste 1,5 miliarde de dolari, relatează BBC. 

Galionul San-Jose s-a scufundat în 1708 în Marea Caraibelor, în apropierea portului fortificat Cartagena, fiind scufundat de flota britanică.

Descoperirea epavei ar putea relansa o bătălie juridică dintre statul columbian şi o firmă americană, Sea Search Armada, care a susținut în 1981 că a localizat zona în care a naufragiat San-Jose. De atunci statul columbian și firma americană își dispută proprietatea asupra galionului.

În anul 2011, justiția din SUA a dat câştig de cauză Columbiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă